fredag, januari 30, 2009

Apropå gengångare


Något har hänt. Samtidigt som palestinierna återigen massakreras publicerar svenska tidningar artiklar som på ett perverst sätt gör offer till bödlar och bödlar till offer.

Jag plågas av bilderna på döda barn och raserad infrastruktur i Gaza. Men jag plågas också av att se bilder på palestinska barn som utbildas till självmordsbombare
skriver Göran Skytte i SvD (Aldrig i livet vän med judehatarna) 14/1.)

Under tjugotvå dagars strider dödades fyra hundra palestinska barn. Enligt Göran Skyttes logik finns det alltså nu fyra hundra färre potentiella terrorister.

Läser jag in något som inte finns? Är det så att Göran Skyttes meningar ska förstås helt oberoende av varandra? I så fall borde det inte vara något problem att formulera sig så här:
Jag plågas av tanken på att israeliska barn kan ha dödats. Men jag plågas också av se israeliska barn växa upp och bli soldater som dödar oskyldiga.


Andra skribenter skriver om möjligt ännu tydligare att offren får skylla sig själva. DN bereder plats åt teologen Eli Göndör (Martyrideologi 16/1) som förklarar att civila dör i Gaza för att palestinierna vill bli martyrer och väcka omvärldens sympati. Palestinierna dör alltså inte för att Israel bombar dem utan på grund av sin dödslängtan.

Här kommer vi till kärnan i debatten. Det är legitimt att förklara muslimers agerande utifrån islam, men antisemitiskt att förklara judars agerande utifrån judendom.

Jag tror personligen att teologi bara kan bidra med marginella förklaringar till det politiska skeendet, men det faktum att reglerna för hur man får resonera inte är enhetliga visar vilket läger som är verkligen är utsatt för fördomar.

Den som använder islam för att förklara palestiniernas politik anses tillhöra det moderna och demokratiska lägret. De som i likhet med bloggaren Jan-Inge Flucht (Jinge) försöker förklara Israels agerande utifrån judendomen stämplas däremot – som Expressen gjort två gånger på kort tid nu – som antisemiter. Och medan Expressen jagar ”gengångare” i Sverige har man inte grävt fram alla lik i Gaza ännu.

1 kommentar:

Kraxpelax sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.