måndag, april 13, 2009

Kvinnor? Nej tack!Den övre bilden visar Israels nya regering. Två av trettio ministrar är kvinnor. För vissa ortodoxa judar är det två för många. Det är nämligen oanständigt att visa kvinnor på bild menar de. Veckotidningen Sha Tova löste det hela med att retuchera bort dem. Men då tvingades man lämna svarta hål. Den otodoxa dagstidningen Yated Ne´eman hade en mer estetisk lösning. De täckte hålen genom att flytta två manliga ministrar som stod i utkanten av fotot. De ultraortodoxa anser att kvinnor varken ska delta i det offentliga livet eller rösta. Därför finns det tidningar som aldrig publicerat bilder på Kadimas partiledare Tzipi Livni och som inte heller anger hennes förnam.

----

Mer kuriosa. Enligt Wikipedia motsätter sig en del ortodoxa att man använder sig av internet om det inte är i arbetet. Yated Ne´eman (den amerikanska tidningen) har därför bara en enda webbsida där det står att sidan är under arbete. Den israeliska tidningen med samma namn - och som är den som manipulerat bilden är i alla fall antisionistisk uppger Wikipedia. Fast det verkar som det är anti- ganska mycket.

3 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Intressant. Hade detta hänt i ett muslimskt land hade det blivit ett jäkla liv antar jag.

Pastey sa...

Ingen idé att tipsa DN eller SvD om detta. Hade det varit något annat land, och då särskilt ett muslimskt, hade clownerna Gudmundsson m.fl. gjort stora rubriker av det. Men nu..njae..passar nog inte in i deras narrativ.

Serhat Daran sa...

Fick mig ett gott skratt av att läsa inlägget. Särskilt Monthy Pyton grejen med hemsidan som aldrig blir klar. Men nej vänta nu, inte kan vi prata om Israel: Hamas är ju de verkliga fundamentaliseterna!