lördag, oktober 17, 2009

Historia som kuriosaDet finska koncentrationslägret Petrozavodsk. "Bilden är tagen vid den allierade befrielsen av staden 1944 och visar ryska civila som tillfångatagits i ”etnisk rensning”."Visste du att det inte finns några fattiga människor i Indien? Det förklarade en indisk bankir för mig en natt i början av nittiotalet på Sjeremetievos internationella flygplats. I Indien finns bara latmaskar som hellre tigger än arbetar.

Sedan dess har jag träffat på många människor som förnekat mycket av världens mest uppenbara problem. Oftast tillhör de den övre medelklassen eller överklassen i sina länder. För det mesta förnekar man miljöproblem, sociala problem eller ursprungsinvånares rätt till sitt land.

Den finske poet som recenserade min bok Bombdiplomati i Vasabladet är ett intressant nordiskt exempel på den här typen av verklighetsförnekelse. Han skriver att ”arabstaterna” som anföll Israel 1949 skulle ha varit allierade med Hitler under andra världskriget. När jag påpekar att dessa stater då var brittiska och franska kolonier avfärdar han det som ”en minimalistisk kuriositet i historien om arabländernas och Irans brinnande hat mot Israel och deras försök i många decennier att avsluta Hitlers påbörjade verk med att fördriva och utrota judarna”.

Med samma logik kan man ju nästan hävda att Finland inte riktigt var allierad med Hitler för ”I Finland fanns det inte många nazister trots att landet var tvunget att strida med Hitler för att undvika att uppslukas av Sovjetunionen”.

Recensenten förringar Finlands mörka förflutna samtidigt som han systematiskt bygger upp en alternativ verklighet. Lögnen om att ”arabstaterna” var allierade med Hitler försvaras med nya lögner om utbredd antisemitism och folkmordsplaner. Att Ahmadinejad fördömer Israel och ibland kommer med antisemitiska kommentarer betyder varken att det iranska folket eller den iranska regimen skulle vara antisemitisk.För två år sedan visade iransk TV på bästa sändningstid en dramaserie om hur iranska diplomater räddade judar från förintelsen. Det var en serie i trettio delar som ska vara baserad på verkliga händelser. Det är svårt att förstå varför regimen i Iran skulle visa en sådan serie om den verkligen vore antisemitisk eller ville sprida ett judehat bland sin befolkning. Inget tyder heller på att Iran planerar att mörda de 25 000 judar som lever i landet.

Ska man tro journalisten Frank Nouma som arbetar åt Jerusalem Post så har den stora majoriteten av Iranierna inget emot Israel eller judar (Libération 11/9).

3 kommentarer:

Mats sa...

Din apologetik för den islamiska regimen Iran är verkligen förbluffande. Precis som om det vore betydelsefullt att många i den iranska regimen inte håller med Ahmadinejad och Khatami i deras hat. Det avgörande är att den islamiska regimen i Iran är uppbyggd och baserad på antisemitism, och att de som bestämmer bär dssa idéer.

Det är en bedrövelse att du fullständigt strippat på all trovärdighet för alla oss som känner till Iran.

Pelle sa...

Men inte är väl Iran en arabstat?

Pierre Gilly sa...

Det hade inte varit relevant ens om det hade varit fallet..