söndag, december 20, 2009

Avveckla Maud Olofsson!Jag brukar tänka på Maud Olofsson som politikens blindtarm. I bästa liberala tradition har vi en regering som anser att det bästa politiker kan göra är att inte göra något. Frågan är varför Sverige har en industriminister/näringsminister om staten inte ska bedriva en industripolitik?

Saabskandalen gör det extra tydligt. Bilföretaget GM som numera ägs av den amerikanska staten har beslutat att hellre lägga ner Saab än att sälja den till ryska intressen. Åtta till femton tusen jobb kommer att försvinna. Det betyder många hundra miljoner kronor i minskad inkomstskatt och miljarder i ökade offentliga utgifter i form av arbetslöshetsersättning.

Kunskap försvinner och Sverige avindustrialiseras. När underleverantörer drabbas hotas också Volvos långsiktiga överlevnad. Men för Obama - administrationen är det viktigt att förhindra att modern bilteknik faller i ryska händer.

Att likna Maud Olofsson vid en blindtarm är egentligen snällt. En blindtarm gör inget men Maud Olofsson har också flera gånger offentligt talat om att Saab saknar förutsättningar att överleva. Vilken annan europeisk minister snackar skit inför världen om något av sitt lands industriföretag? Maud Olofsson är rena rama blindtarmsinflationen.

Och hur skulle det kunna vara på annat sätt med en näringsminister aldrig haft ett riktigt jobb och inte har ett enda högskolepoäng? Det är helt naturligt att en sådan människa förväxlar ideologiska doktriner med verkligheten. I Frankrike hade en person med Maud Olofssons meriter på sin höjd blivit ansvarig för ett skolkök.


Sverige behöver både en kortsiktig och långsiktig industripolitik. USA, Tyskland, Frankrike och i stort sett alla andra rika industriländer har det. Saab skapades en gång i tiden genom att staten tog initiativet till att bygga upp en flygindustri. Om Tage Erlander hade varit lika korkad som Maud Olofsson hade Sverige främsta exportvaror än idag varit järnmalm och timmer.

Problemet är naturligtvis större än näringsministern. Idag är inkompetens snarare regel än undantag i den svenska politiska eliten. När Sverige hade en industripolitik var det svenska folkets undergivenhet en fördel i den internationella konkurrensen. Men undergivenhet när inkompetensen regerar i Stockholm är farligt. Om inte ens de som direkt drabbas av Saabs nedläggning tar till något som liknar franska metoder blir katastrofen ett faktum.

Tidigare inlägg om Maud Olofsson och bristen på industripolitik här.

11 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Brukar inte Sverige, sett ur historiskt synvinkel, ganska ofta ha väldigt dålig ledning? Det gör att de bra ledarna och perioderna sticker ut lite extra.

Konstigt med centerpartiet: blev det inte miljardär på att sälja sina tidningar? Man kunde ju ha lagt några miljoner på att låta de allra bästa konsulter som går att få för pengar utveckla politiken. I stället får Maud O och töntar som Federley härja runt som glada (eller vid lämpliga tillfällen gråtande) amatörer. Mystiskt. Undrar vad Fälldin tänker? Han behövde ju inga konsulter vad jag vet, det räckte med lite bonnslughet. På lite sikt kanske ultraliberalismen i centern kommer att klassas som en av de mer udda företeelserna i vår tid (av den handfull historiker som i framtiden kommer att bry sig om centern över huvud taget!).

Pierre Gilly sa...

Det kan du ha rätt i... Centern behöver varken väljare eller statligt partistöd för att klara sig ekonomiskt.

Anonym sa...

Och vad hade Mona Sahlin blivit i Frankrike. Chef för tallriksavskrapningen inför laddning av skolkökets diskmaskin?

Pierre Gilly sa...

Mona har ju redan erfarenhet av att jobba på SvD:s personalmatsal, så hon skulle nog ha större chanser att få ett sådant jobb än Maud. Mona har också jobbat som kontorist, så hon har ju i alla fall smakat på verkligheten till skillnad från vår näringsminister som gick direkt från gymnasiet till politiska uppdrag.

Kerstin sa...

Aj 17, har Maud Olofsson gått igenom gymnasiet. Det hade jag aldrig gissat.
Vilken linje gick hon?

Pierre Gilly sa...

Vet inte men Aftonbladet publicerade delar av hennes betyg. Förmodligen var det de lägsta och högsta:

http://aftonbladet.se/nyheter/article411318.ab

Hennes CV finns här: http://www.centerpartiet.se/Om-oss/MaudOlofsson/Maud-Olofssons-CV/

Anonym sa...

Liberalernas ständiga problem kretsar kring hur man styr utan att styra för mycket.

Jan Wiklund sa...

Jaså, Tyskland och Frankrike har industripolitik - Samir Amin påstår att EU-länderna inte får ha det: http://www.monthlyreview.org/1206amin.php

Men Frankrike och Tyskland kanske är stora nog att kosta på sig att strunta i vad EU-kommissionen säger.

Pierre Gilly sa...

Det ligger mycket i vad Amin skriver men fullt så illa är det väll inte? Airbus och Galileo är exempel på europeisk industripolitik. Låt vara att det inte kommer i närheten av de Gaulles oerhört framgångsrika projekt. Och till och med en skit som Sarkozy skulle aldrig acceptera att statliga amerikanska företag köper upp och lägger ner industriverksamhet i Frankrike.

Kerstin sa...

Så är det ju ganska festligt att vår regering uppenbarligen anser att Kinas regering är bättre på att driva bilfabriker än man själv är. En viss självinsikt eller bara ren tankefrihet?

GOD JUL!

Pierre Gilly sa...

God Jul själv!