onsdag, december 16, 2009

"I natt kom kriget lite närmare"


”I natt kom kriget lite närmare” skriver GT:s Mats Larsson i en krönika. Skälet är att det nu återigen är bevisat att Iran håller på att skaffa kärnvapen. Brittiska The Times ska ha kommit över iranska dokument där allt avslöjas. Men Larssons tolkning av The Times tolkningar av dessa dokument är missledande.

Om man utgår ifrån att dokumentet är äkta så har det ju en viss betydelse om det är ifrån 1980 eller igår. För Mats Larsson finns inga möjliga tvivel: ”Tidningen har kommit över iranska dokument daterade 2007”. The Times skriver däremot: Foreign intelligence agencies date them to early 2007.

Larsson skriver om det ”…slutgiltiga beviset för att Iran verkligen håller på att bygga en atombomb”. Dokumentet ”beskriver hur landets kärnfysiker arbetar på att testa en så kallad neutrondetonator”. Men riktigt så skriver inte den brittiska tidningen. The Time hävdar att dokumenten ”describe a four-year plan to test a neutron initiator”.

I botten finns några dokument översatta från persiska till engelska som inga journalister orkar eller har kunskap att bedöma. Är de äkta och vad står det egentligen i dem? Fysikern David Albright citeras som stöd för att det inte kan handla om civil forskning. Kanske har han rätt. Men är David Albright fysiker? Jo, tillräckligt för att få ett jobb som fysiklärare på gymnasiet men han är varken forskare eller kärnfysiker.Testar Iran något som kan användas till kärnvapen eller har Iran ett dokument som beskriver hur test kan gå till? Är dokumenten från 2007 eller uppskattar någon hemlig källa att dokumenten är från år 2007. Och är verkligen David Albright den bästa experten The Times kunde hitta?

Strax innan invasionen av Irak skrevs det i media om dokument som bevisade att Saddam Hussein försökt skaffa uran till sitt kärnvapenprogram från Niger. Jag vet inte om Mats Larsson var lika upphetsad då men klart är att han inte för ett ögonblick kan tänka sig att det kan finnas några problem med The Times scoop.

2 kommentarer:

Kerstin sa...

Men ett vet vi ju ganska säkert, att Iran har olja.

Anonym sa...

Albright har ju säkerligen egna tribala intressen för israel att bevaka i den här frågan, utöver den uppenbara expertisbluffen då...

Säkert är dock att den paranoida och fanatiska världsparian israel har hundratals kärnvapen riktade mot världen i allmänhet och mellanöstern i synnerhet, säkert är också att deras agenter finns hela den amerikanska maktapparaten. Jag skulle önska att Iran skaffade sig kärnvapen. Den terrorbalans som uppstår i regionen då kommer inte bara att avveckla rasstaten på sikt för en demokratisk stat för alla medborgare, utan också dra ner takten på de övriga krigen för israel. Kanske rent av avsluta dem helt när luften gått ur USAs terrorvälde.