fredag, januari 01, 2010

"Alla iranier vill ha både kärnkraft och kärnvapen"

Han kom direkt från demonstrationerna mot Ahmadinejad i Teheran. Nu ska han doktorera i Montreal. Efter att ha snackat en stund med honom är det tydligt att allt är lika svårtytt som vanligt när det gäller iransk politik. Ahmadinejad saknar stöd bland allmänheten men kanske är det så att CNN underskattar det stöd som presidenten har... "Jag röstade på Ahmadinejad första valet", säger han och vrider på sig generat. "Men han bara ljuger. Det är fruktansvärt hur de behandlar oss".
Sedan säger han något som jag redan hör många iranska studenter i Sverige säga.
Han är emot Ahmadinejad men för kärnvapen. "Alla iranier vill ha både kärnkraft och kärnvapen. Varför ska bara Israel ha kärnvapen?". Västvärlden vill se ett mer demokratiskt Iran men i vilken utsträckning är man beredd att acceptera det iranska folkets vilja?

----
Här är en rätt klargörande artikel, Iran Split on Nukes, av Robert Dreyfuss som gått i The Nation. Dreyfuss påpekar bland annat att Mousavi redan på åttiotalet kritiserade Khomeini för att han lade Irans kärnkraftsprogram i malpåsen.

----
Videonedslag i Teheran.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Kul när vänsterfolk tänker.

Litet exempel:
1, Iran skaffar inte kärnvapen.
2, Iran har rätt att skaffa kärnvapen.
3, Inget land ska ha kärnvapen.

Vad säger man...

Pierre Gilly sa...

1 och 2 är helt förenliga. 3 har jag aldrig sagt. Däremot är det väll en rätt vanligt förekommande åsikt - även bland så kallade högermänniskor - att det kanske är bra om inte alla länder skaffar kärnvapen. Inte minst bland politiker.

Anonym sa...

Påminner litegrann om Vänsterpartiet syn på feminism. Vänsterpartiet som är det palestinavänliga är också det mest feministiska partiet men vilken feminism råder i Palestina? Inte mycket, samma sak i det flesta mellanöstern och arabländerna. Mycket motsägelsefullt i vänstern och även hos sossarna.

Pierre Gilly sa...

Det där är ett argument som Israeliska propagandamanualer brukar trycka på. Det är rätt gammalt.Imperialister har länge pratat om hur illa vildarna behandlar sina kvinnor.

Anonym sa...

Stormakterna måste nedrusta sina kärnvapen enl. tidigare överenskommelser.
Iran behöver inget kärnvapen.
Detta modiga folk skriker:
Död åt USA, ISRAEL, ENGLAND, MONAFEG/hycklare efter 31 år bojkott, 8 årig krig och två stora krig vid landets östliga och västliga gränser.
Dessa modiga folk kan inte besegra!
De skrek 30/12:
O Kamenei! Vi är dina soldater och väntar på dina order!
http://www.youtube.com/user/jonashabab#p/u/1/nemdZYG0Ab8
Tabriz:
http://www.youtube.com/user/jonashabab#p/u/6/KTzVOFXEFbY
Tehran:
http://www.youtube.com/user/jonashabab#p/u/14/s-hKRF8ge2U
http://www.youtube.com/user/jonashabab#p/u/3/PM-00pZDHqY
Yazd/ En stad där Mosavi fick röst mer än Ahmadinejad!
http://www.youtube.com/user/jonashabab#p/u/8/fBdp2weyu4k

Anonym sa...

Att Ahmadinejad vann valet tack vare en överväldigande majoritet vanliga hederliga iranier står bortom allt tvivel. Det bestrider inte ens de västerländska propagandatrumpeterna eller opinionsinstitut.

Vad som syns och hörs mest här i våra angloamerikanska marknadsdiktaturer däremot är inte dem utan den priviligierade USA-orienterade Armani-pöbeln i Teheran och deras likasinnade över-medelklass iranier bland rojalistiska fascister här i väst.

Det är som att se latinamerikansk politik enbart utifrån den lilla men extremt högljudda och USA-uppbackade överklassen i Caracas välbärgade rikemansghetton eller den Kubanska bland exil-kubanerna i Miami. Till skillnad från vanliga latinamerikaner har vi praktiskt taget inga representater alls i väst för den religiösa majoritet arbetarklassiranier som röstade fram Ahmadinejad och en starkare hållning mot det israelledda vapenskramlet kring landets gränser.

Anonym sa...

Om Iran verkligen skaffade kärnvapen så skulle den relativa jämnvikten vara början till slutet på rasstaten israels aggressiva expantion och ockupation av sina grannstater, ja t.o.m deras krig i Afghanistan och Irak med koalitioner av villigt icke-judiskt kanonmat...

Varför den paranoida och extremt fanatiska rasstaten och inte Iran?