måndag, mars 22, 2010

Det våras för franskan

Franska är på tillbakagång hör man ofta. Idag är franska det nionde mest talade språket i världen. Franska är officiellt språk i 32 länder och talas av 200 miljoner människor. I Nordamerika och Europa stagnerar franskan men i Afrika ökar den. Det beror på att allt fler afrikaner får gå i skola och framförallt på att befolkningen ökar. I Mali fanns det bara 66 000 personer som kunde tala och skriva franska 1960. 1987 var de 620 000 och idag är de över en miljon. Om trettio år kan det finnas 800 miljoner fransktalande, varav 85 procent i Afrika.

Den här utvecklingen visar att det kulturella inflytande från de gamla kolonialmakterna – Frankrike och Belgien – i det här fallet är större idag än någonsin tidigare. Och det handlar inte bara om en centralt beslutad politik. Det är inte ovanligt att afrikanska föräldrar enbart talar franska med sina barn för att de tror att franska som modersmål ska underlätta deras yrkesliv. Jag har själv träffat afrikanska studenter som säger att de inte behärskar något lokalt språk från de länder där de vuxit upp.

4 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Merde alltså, talad franska är ju nästan omöjlig att förstå om det är en fransos som talar, och talat språk och skriftspråk har inte hängt ihop på åtminstone ett par hundra år. Enda räddningen är väl just att språket tas upp av afrikaner och araber som talar långsamt och tydligt för att de själva skall hinna med. Borde man för övrigt inte snarare lära sig mandarin om man nu vill ha en internationell framtid? Eller om man som afrikan vill prata med den nya store investeraren?

Pierre Gilly sa...

Jo men mandarin har ju fyra olika intonationer (sex i vissa dialekter) så då är nog franska enklare för de flesta.

Det stora hindret för mandariniseringen är annars att det inte finns lärare. Dessutom är över hälften av stadsbudgeten i många förre detta franska koloniers bistånd från Paris, så det lär inte hända i morgon.

Jag håller med om att en stavningsreform vore önskvärd. Varför inte också en du-reform och en allmän avformalisering, så man inte behöver läsa en högskolekurs för att skriva ett korrekt affärsbrev.

Du får lyssna på belgare i stället. De talar långsamt.

Det inte bara franskan som är svår att förstå. Jag vet inte hur många studenter från olika håll i världen jag träffat som sagt att britterna inte kan tala begriplig engelska. Min engelska är däremot exemplarisk om man ska tro en del asiater och östeuropéer. Jag har dessutom nästan alltid förstått vad jag själv sagt, så det kanske ligger något i det.

Björn Nilsson sa...

Vi får göra svenska till världsspråk. Världens kultur kommer ju från Sverige enligt den store Rudbeck.

Anonym sa...

Jag föredrar franskan framför den vulgära och idiotiserande anglo-amerikanskan.Med tanke på USAs förestående kollaps som kulturimperialistisk global ockupationsregim, så kanske det äntligen finns plats för detta ädla språk i den kommande multipolära världen. Tillsammans med andra ädla och vackra språk som Ryska och Kinesiska.

Fransmännen gör rätt i att stå på sig.