söndag, mars 07, 2010

Håkan Holmberg mörkar


Så här skriver Håkan Holmberg idag i Uppsala nya tidning:

Sionism betyder strävan efter att återupprätta en judisk nationell existens i det judiska folkets historiska hemland men säger ingenting om vilken politik en judisk stat bör föra - och ännu mindre att staten bör vara exklusivt judisk.


Holmberg kritiserar Ilmar Reepalu som bland annat i en TV 4 intervju jämfört sionism med rasism. Om Holmberg definierat ett svenskt eller något annat politiskt program på samma sätt tror jag de flesta genast skulle förstå i vilken mylla han hittat dessa idéer. Hur låter det här:

Nationaldemokrati betyder strävan efter att återupprätta en svensk nationell existens i det svenska folkets historiska hemland men säger ingenting om vilken politik en Svensk stat bör föra - och ännu mindre att staten bör vara exklusivt svensk.

Alla individer har rätt till ett hemland men en etnisk grupp har inte nödvändigtvis det. Samerna i Sverige har inte nödvändigtvis rätt till en egen stat. Etniska svenskar i Minnesota eller på andra håll har inte rätt att bo i Sverige. Sverige har inte heller rätt till Finland eller Baltikum trots att det varit en del av Sverige tidigare. Föreställningen att folk har rätt att tillhöra ett särskilt land har orsakat många krig.

Normala stater definieras numera utifrån sitt territorium och deras etniska karaktär är öppen (Nazister håller inte alltid med). Israel är slutet etniskt men vägrar definiera sina gränser.

Sionismen handlar om att alla judar ska ha rätt att bo tillsammans i en stat som de dominerar etniskt. Det är därför sionisterna organiserade den etniska rensningen av Palestina, och det är därför man vägrar att låta flyktingarna komma tillbaka. Det är också därför som etnicitet och religion avgör invånarnas rättigheter i stället för medborgarskap, som i vanliga länder.

Holmberg anklagar också Reepalu för att ha anspelat på antisemitiska myter när han talar om en ”Israelisk konspiration”. Det verkar vara en rätt typisk strategi bland dem som vill smutskasta Reepalu att hitta på grejer han aldrig sagt (Lyssna själv).

Reepalu talar om en ”Israelisk lobby”. Det finns många länder, företag och grupper som lobbar i olika frågor i Sverige. Att jämställa det med en konspiration är absurt, och att hitta på citat är ohederligt.

4 kommentarer:

Oscar T sa...

OK, då hoppas vi att du nu ansluter dig till kampen mot en "palestinsk" stat!

Välkommen.

Anonym sa...

Vilken bra blogg!
Många skribenter har malt på just om sionismen som gullig nationell rörelse, bl.a. Skånska Dagbladet som i slutet av januari hade en förfärlig ledare där de skriver: "Sionismen står alltså för uppfattningen att judarna har rätt till ett eget land. Det är också den definition man finner i t ex Nationalencyklopedin. Att en sådan uppfattning inte skulle accepteras i Malmö är givetvis helt befängt och Ilmar Reepalu säger också själv att han står bakom Israels rätt att existera. I den meningen är han faktiskt sionist, men tydligen inte medveten om det"

Man häpnar över bristen på åtminstone en viss fyllighet i historieskrivningen. Skrev med en vän ett svar till Skånskan som de naturligtvis inte ville ta in, som vi till sist publicerade på Newsmill (http://www.newsmill.se/artikel/2010/02/27/artikeln-som-sk-nska-dagbladet-inte-ville-publicera). En kille från livets ord kom då med en mot/hyllningsartikel om det moraliska med att stötta Israel, som jag igen svarade på. Men Newsmill anser att de redan har tagit denna diskussion (när undrar jag?) så han får hållas med sitt fabulerande och undanglidningar från ämnet. Ett debattforum som satsar på en öppen dialog, de släpper in massor av obskyra skribenter, men uppenbart har problem med att erkänna palestiniernas plats i historieskrivningen känns verkligen fräscht...Not!

/Helene

Pierre Gilly sa...

Tack Helene. Jag såg er artikel i Newsmill. I debattsverige finns det bara plats för en åsikt i taget. Och den bör aldrig vara underbyggd.

Anonym sa...

Ja, Oscar, självklart är du för en enstatslösning?