tisdag, mars 23, 2010

Välkommen till 1900 talet
Det är inte ofta det kommer goda nyheter från USA men Obamas sjukförsäkringsreform är onekligen en sådan. Tack vare den kommer 95 procent av alla amerikaner att ha en sjukförsäkring om några år. Det amerikanska sjukförsäkringssystemet kommer även fortfarande att vara det mest orättvisa, ineffektiva och dyra i den industrialiserade världen men nu kommer i alla fall färre människor att dö i onödan.

Reformen är onekligen ändå ett stort framsteg som på sikt kommer att göra hela det amerikanska samhället effektivare. Samtidigt är det ett tillfälle att undra hur det kommer sig att tagit nästan hundra år av diskussion för att genomföra något som alla andra industrialiserade länder gjorde för femtio, sextio år sedan. USA kan uppenbart reformeras men det är också tydligt att Gunnar Myrdal hade rätt när han hävdade att den amerikanska konstitutionen med dess maktfördelning fungerar sämre än de parlamentariska systemen i Europa.
Mindre uppmärksammat än sjukförsäkringsreformen är att US National Institutes of Health visar att Iran kan lära USA en del om hälsovård. Den iranska hälsovården har haft stora framgångar sedan revolutionen. Barnadödligheten har minskat med 70 procent sedan 1980 och ett sexualupplysningsprogram har gjort att 90 procent av befolkningen använder preventivmedel. De här framgångarna har fått den amerikanska delstaten Mississippi – där barnadödligheten på vissa ställen är på samma nivå som i Libyen och Thailand – att ta lärdom av det iranska hälsosystemet.

3 kommentarer:

Staffan sa...

Jag är rätt förvånad över att så många på vänsterkanten i Sverige är entusiastiska över Obamas sjukvårdsreform. Stommen i den bygger på att tvinga människor att köpa privata försäkringar, uan att ens sätta ett kostnadstak för desa försäkringar. Idén är hämtad från ett förslag från Heritage Foundation från 90-talet, som lanserades som ett republikanskt alternativt till Clintons sjukvårdsreform. Om det är en bra reform så har jag ett lika bra förslag på hur man avskaffar hemlöshet: Stifta en lag som säger att alla måste köpa ett hus, eller bli bötfällda. Simsalabim!

http://fdlaction.firedoglake.com/2010/03/23/pelosi-health-care-bill-a-conservative-bill-time-to-go-back-under-the-bus-veal-pen/#comments

Pierre Gilly sa...

Fast de som inga pengar har är ju redan täckta av en annan statlig försäkring. Det här handlar om folk med inkomst. Dessutom ska de få statliga bidrag om de ändå inte har råd.

Visst är hela systemet utformat för att parasiterna till privata försäkringsbolag ska tjäna pengar, och visst är det ett korkat system rent administrativt, men i slutändan kommer det att rädda liv. Och det är för mig det yttersta kriteriet för om en politik är legitim eller inte.

Förr eller senare kommer verkligheten tvinga dem att införa ett offentligt försäkringsalternativ för alla. Under tiden kommer de skenande sjukvårdskostnaderna att försvåra finansieringen av nya krig.

Staffan sa...

Jo Medicaid som det heter ska om jag minns rätt täcka alla upp till 130 procent av fattigdomsgränsen, som är rätt lågt satt i USA. Alla andra får snällt hosta upp en betydande del av sin disponibla inkomst, idag mellan 15-18 procent. Och eftersom det inte sätts något tak för premierna kan försäkringsbolagen fortsätta höja priserna, och använda skattemyndigheten som indrivare.

De statliga subventionerna ligger nog i strykklassen framöver när USAs budget ska "saneras". Obama har redan siktat in sig på Social Security som nästa institution som ska nyliberaliseras.

Det enda positiva med reformen är att den gör det något svårare för försäkringsbolagen att neka kunderna hjälp på grund av tidigare sjukdomar, "preexisting conditions", men de försöker redan komma ur den obekväma sitsen med hjälp av en massa kryphål.

Om reformen verkligen kommer att rädda liv återstår nog att se. En sak är att ha en försäkring, en annan sak är att få vård. Vill man ha vård så får man ju dessutom betala dyra patientavgifter och liknande som inte alla har råd med. Det här är en korporativistisk mardröm till reform, som Demokraterna nu öppet erkänner är en kopia på Heritage Foundations förslag från nittiotalet. Och nästa gång någon försöker göra nåt åt saken, om nu amerikanerna nån gång väljer in politiker som mot förmodan vågar ge sig på försäkringsindustrin, så kommer de att möta en ännu mäktigare motståndare, som har ännu mer pengar i sin kassakista, gödd av både motvilliga försäkringstagare och statsbidrag...