fredag, april 30, 2010

En annan BeginBegin är ett tungt namn inom Israelisk politik. Mest känd är Menahem Begin som grundade högerpartiet likoud och blev israels sjätte premiärminister. Dessförinnan han hann med en karriär inom terrororganisationen Irgun. Idag är hans son, Benny Begin, minister utan portfölj men just nu är det Menahem Begins sonson som väcker mest uppmärksamhet.
I en ny bok kritiserar Aminadav Begin både sin familjs och Israelis politiska historia. Slutet på konflikten, är en svidande vidräkning med psykologin bakom gruppidentiteter. ”Jag känner mig inte judisk. Judendomen är våld, sionismen är våld, rabismen är våld, islam är våld, flaggan är våld, nationalsången är våld”.
Sedan flera år åker Aminadav till den palestinska byn Bilin i västbanken för att protestera mot den israeliska muren.

”Våldet i Bilian är fruktansvärt: granater man blir döv av, tårgas, gummikulor, som ibland avfyras på nära håll. Om det inte handlade om araber så skulle man inte göra så här. Och på andra håll, där det inte kommer engagerade från Israel eller hela världen, är situationen ännu värre”. (…) Bilin är bara en timmes väg från där jag bor. Där borta, och i fyra andra byar, har invånarna drabbats av våra vansinniga projekt, och kan inte utvecklas på grund av att vi stjäl land från dem för att bygga ut (kolonierna) Matityahou och Modin Ilit. Man måste riva muren och låta invånarna cirkulera fritt. (…) Jag bor i Matta, på land där det tidigare fanns en arabisk by, Allar. I det här landet finns det inte ett ställe som inte tidigare varit bebott av araber, och många har fortfarande nycklar till hus som inte längre existerar”, säger Aminadav Begin i en intervju med den israeliska tidningen Yediot Aharonot.

Inga kommentarer: