fredag, april 30, 2010

Faran med vananFarlig vana, Brittany Jane Boyd

Sverige är skatter, socialism och sex. Det förstår man om man pratar med politiskt intresserade nordamerikaner. Frågan om skatterna är populärast. ”Hur kan ni i Sverige ha råd att betala så höga skatter”, frågade en bekant i veckan. ”Sverige har väll världens högsta skatter”, tillade han. Det är många i Sverige som inte förstår det heller.

Frågan borde snarare vara hur ett land har råd att inte finansiera ett generöst socialt skyddsnät. Det sliter till exempel enormt på hälsan att vara bostadslös. De som lever på gatan kostar lätt samhället tio till hundra gånger mer i akutsjukvård än vad det skulle ha kostat att betala deras hyra. Utan stöd ökar också kriminaliteten bland de hemlösa, vilket kostar samhället enorma belopp. Och det är naturligtvis betydligt svårare för en hemlös att hitta ett jobb eller ta sig ur ett drogberoende utan en bostad. Det här borde vara självklarheter, men de flesta jag pratar med ramlar nästan ur stolen när jag säger att ett generöst socialbidrag inte är en utgift utan en investering.

Jag tror aldrig jag lyckats övertyga någon om det här eller ens om att det är okontroversiellt bland sociologer. Och de som ändå förstår att det finns en massa empirisk forskning som stöder detta brukar ändå inte låta sig övertygas. Åsikter har man av oftast av känslomässiga skäl, av vana eller för att det passar ens egenintressen. Ibland undra jag om inte vanan är det vanligaste skälet bakom många föreställningar.

Det finns jordnära exempel. Jag retar mig på att priser i USA och Kanada normalt sett anges exklusive moms. Den som är uppvuxen i Europa uppfattar lätt det absurda i att inte veta exakt hur mycket man egentligen ska betala i kassan. För nordamerikaner är ett ickeproblem och en del behöver flera minuter för att begripa vad jag pratar om. Det har aldrig slagit dem att priser skulle kunna anges inklusive moms.

Det man är van vid antas vara rätt. Beviset för att det är (för) dyrt att avskaffa hemlösheten i är helt enkelt att det finns hemlösa. Vanan är ofta en ovana.

Inga kommentarer: