fredag, maj 28, 2010

Ipad: årets flopp?Ipad med en massa fingerkladd


Jag har aldrig ägt något som väcker sådan uppmärksamhet. I tidningsaffären i Kanada reagerar expediten som om det var världens gulligaste hundvalp och ber att få hålla i den. Och de unga kineserna på tåget i Frankrike kan inte sluta snegla när jag tar upp den.

Ipaden är utan tvekan årets mest omtalade pryl. Ändå är den egentligen bara en dator med lite minne och utan tangentbord. Med det svarta skyddsomslaget skulle man kunna man tro att det är en dyr anteckningsbok.

Apple har alltid spelat på två trender som närmast tagit religiösa proportioner i vårt samhälle. Det handlar om tron på att ny teknik ska frigöra oss, fysiskt som mentalt, och den outtalade föreställningen om att estetik på något sätt ska fylla livet med mening. Ipaden är inget undantag.

Det är ingen hemlighet varför Ipaden fått så stort genomslag. Media hoppas att den här prylen ska få folk som vant sig vid att fri tillgång till nyheter och underhållning ska börja betala för det. Tidningar (i USA) hoppas att Ipaden ska få folk att betala för den elektroniska upplagan, och inom bokindustrin finns förhoppningar om att den ska bli en läsplatta som bryter Kindels dominans och ökar försäljningen av digitala böcker.

Ipaden är ännu en tegelsten i vad många företag hoppas ska bli en slags Berlinmur på internet som styr in folk till kommersiella alternativ och begränsar konkurrensen.

Förhoppningarna är stora men kanske inte så välgrundade. Det är inte alls säkert att folk kommer att börja betala för digitala versioner av dagstidningar så länge det finns gratisversioner på nätet. Folk lägger ner allt mindre tid på att läsa sin morgontidning så det är inte alls säkert att de kommer att lockas av att kunna få hela papperstidningen digitalt.

Det lär inte heller vara särskilt krångligt att befria Ipaden från Appels konkurrensbegränsande tvångströja genom en så kallad jailbreak.Det främsta skälet till att jag la ut 800 amerikanska dollar på att skaffa en Ipad var att den kan användas som läsplatta för böcker. Det är också den största besvikelsen. Skärmen är fantastisk till att titta på film med men är inte mycket bättre än en vanlig dataskärm när det gäller att läsa böcker. Sony Reader, Kindle och andra läsplattor som inte avger något ljus ser kanske inte lika sexiga ut men de är helt klart skonsammare för ögonen.

Mer om Ipad: Aftonbladet Dagen SvD Metro Smålandsposten Aftonbladet

1 kommentar:

Hemlige sa...

En förutsättning för att mediebolagen skall kunna börja ta betalt är ju naturligtvis en kraftig begränsning av Public Service, men det går ju snabbt att ordna kraftiga nedskärningar där.