fredag, juni 25, 2010

Afghanistan & krigsretorikens abc


Den officiella förklaringen till varför svenska soldater måste dö och döda långt borta i Asien skiljer sig inte från det man hört under andra krig. Krigsretoriken fulländades redan under den romerske kejsaren Augustus. Under de senaste två tusen åren har de flesta krig förklarats med att a) kriget bara förs i självförsvar b) kriget är bara ett medel för att uppnå fred c) kriget ska civilisera barbarerna. För att argumenten ska vara effektiva bör de helst serveras tillsammans.
  
Sovjetunionen skäl för att ockupera Afghanistan var närmast identiska med Sveriges och USA:s. Röda armén a) ville utrota terrorismen (självförsvar), b) stabilisera landet (införa fred) och c) bygga upp det (civilisera landet med socialism). Krigförande länder brukar gå i Augustus fotspår.
 
Om man slutar analysera världen utifrån påstådda avsikter för att i stället granska vad som händer så ser man lätt att retoriken inte är mer än retorik. Åtta år efter att Talibanerna störtades är Afghanistan fortfarande ingen demokrati. Presidentvalet hösten 2009 präglades av ett massivt valfusk. Under 2009 har Afghanistan antagit en rad kvinnofientliga lagar. En av dem förbjuder till exempel kvinnor från att lämna hemmet utan sin mans tillstånd. Domstolarna är korrupta och tortyren utbredd. Afghaner arresteras godtyckligt och förvägras advokat. Ett dussin journalister arresterades och misshandlades av regeringssoldater 2009. Några hölls fängslade i månader utan att ens anklagas för något, rapporterar Human Right Watch.


 
Skillnaden mellan vår ockupation och den ryska är att ryssarna faktiskt gjorde mer för att leva upp till sin retorik. Tillsammans med den kommunistiska marionettregeringen i Kabul byggde man 600 skolor på bara några månader. Man startade en massiv alfabetiseringskampanj för flickor. Kvinnor fick samma rättigheter som män och kunde gå omkring i västerländska kläder i Kabul och andra större städer. Vuxna afghaner fick religionsfrihet.
 
Men en del afghanska män ansåg att deras heder skadades av att deras döttrar lämnade hemmet för att gå till skolan. En del fäder mördade rent av sina döttrar för att förhindra detta. Den kommunistiska regeringens representanter ute i byarna mördades eller jagades iväg. Bybor började fly till Pakistan. Det främsta skälet var att de ville förhindra att döttrarna gick i skolan.
 
Kommunisterna mötte samma problem som kung Amir Amanullah som lett Afghanistan till självständighet från britterna 1919. Kungen byggde skolor för flickor och ökade kvinnornas rättigheter. Kvinnor fick till exempel rätt att själva bestämma vem de skulle gifta sig med. Tack vare Amanullah hade Afghanistan den mest progressiva jämställdhetslagstiftningen av alla muslimska länder på 1920 talet. Men kungen förbjöd också tvångsarbete vilket fick de stora jordägarna att vända sig emot honom. De finansierade imamer som hävdade att kungens jämställdhetslagstiftning var antiislamsk. Storbritannien såg en möjlighet att återfå inflytande genom att finansiera en kupp som störtade Amanullah 1929.
 
På samma sätt som de stora jordägarna och Storbritannien använde sig av de mest reaktionära afghanerna för att göra sig av med Amanullah instrumentaliserade USA islamisterna mot Sovjetunionen 1979. Det fanns många grupper i Afghanistan som motsatte sig den ryska ockupationen men USA gav med flit allt militärt och finansiellt stöd till de mest dogmatiska och fanatiskt religiösa grupperna. Motiveringen var att de slogs bättre. Runt hälften av stödet gick till Gulbuddin Hekmatyars milis. Denna krigsherre gjorde sig känd på sjuttiotalet genom att kasta syra i ansiktet på kvinnor som vägrade bära slöja.  
 
När amerikanerna till slut tröttnade på Hekmatyar så var det inte på grund av hans brutalitet mot det afghanska folket utan för att han var inblandad i det första attentatet mot World Trade Center. USA satte i stället sitt hopp till Talibanerna som man trodde skulle uppföra sig som saudierna. Först när även Talibanerna upplät baser åt terrorister som attackerade USA började amerikanerna tala bekymrat om de mänskliga rättigheterna i Afghanistan.
 
Under de marxistiska regeringarna 1978-1992 fick Afghanistans kvinnor en frihet som de inte haft tidigare och inte kommit i närheten av sedan dess. Ändå vore det naivt att tro att röda armén ockuperade Afghanistan för att hjälpa kvinnorna. Trots att USA finansierat och beväpnat de som förtrycker de afghanska kvinnorna vill regeringen att vi ska tro att vi är i Afghanistan för att befria samma kvinnor.
 
Svenska soldaterna i Afghanistan skyddar en diktatur som begår ungefär samma brott mot de mänskliga rättigheterna som Talibanerna gjorde. Sovjetunionen hade geopolitiska intressen av att ockupera Afghanistan. Det handlar bland annat om regionens enorma naturtillgångar. USA har naturligtvis samma motiv, även om bägge länderna gärna vill få oss att tro att deras krig är ett uttryck för altruism.  Att svenska soldater skickats till Afghanistan för att dö och döda i ett av USA:s krig om världens energitillgångar är inget att vara stolt över.  
 

9 kommentarer:

Anonym sa...

En fullstaendigt fantastiskt bra artikel Pierre! Tacksamhet. Vore bra med fler laenkhaenvisningar till andra artiklar som behandlar haendelserna mer detaljerat i den foer att ge den mer tyngd.
MVH
MrPerfect72
Medlem av Aktiv Demokrati

Pierre Gilly sa...

Tack. Skrev den i slutet av februari men jag tror inte nagon tidning nappade. Hittar jag nagot sa lankar jag.

Wiseman sa...

Så vad är då lösningen?

Pierre Gilly sa...

Det ar uppenbart att alla stormakters inblandning i Afghanistan lett till valdsspiraler... Enklaste sattet att skapa fred ar ofta att ta bort sina soldater.

Wiseman sa...

Vilket lär få ett totalt inbördeskrig som resultat, och det lär knappast gynna någon förutom krigsherrarna.

Anonym sa...

Ändamålen helgar medlen - om det nu är så att väst i form av NATO och USA vill komma åt Afghanistans naturtillgångar, so what? Det är ett av världens fem fattigaste länder, med opiumsmuggling som främsta export och totalt eftersatt infrastruktur, efterbliven medeltidssyn på kvinnor och barns rättigheter, man är kort sagt väldigt dumma mot varandra för att man inte vet och kan bättre. Västvärlden bör lära afghanerna att ta vara på sina enorma naturtillgångar och därmed skapa välstånd, och genom välstånd kommer stabilitet och fred att utvecklas. Inga konstigheter.

ox sa...

Lever du på idiotmacka eller. "Krig om energitillgångar"? Go fuck yourself, retard.

Kerstin sa...

Ett mycket bra inlägg - och SUCK, varför är det så lätt att lura folk, för trots allt tror jag inte att gemene man är krigisk och tycker det är OK att tortera och döda människor.

Pierre Gilly sa...

Det ska bli intressant att se om folk verkligen tror att jattelikt budgetunderskott ar " urstarka statsfinanser" och hogre arbetsloshet ar lagre. Det verkar som om sverige, i likhet med flera andra europiska lander, narmar sig den amerikanska situationen dar valjarna inte vet vad kandidaterna star for och helt saknar omvarldskunskap.