måndag, juli 12, 2010

Littorin borde inte avgått


En laglig köttmarknad i Mazan l´abbaye.Jag har svårt att intressera mig för Sven Otto Littorins eventuella horbesök och avgång. Sommarhettan är säkert för något. Viktigare är att det länge varit uppenbart att Littorin är ohederlig och inkompetent, så det finns ingen anledning att vara förvånad.

Det främsta skälet till min brist på entusiasm är att Littorin bara var ett uttryck för en arrogans som fortsätter att genomsyra regeringen. Denna arrogans har nu fått fyra ministrar och en statssekreterare att avgå. Tre ministrar har gått på grund av arrogans mot lagar och regler, och en på grund av regeringens arrogans mot själva verkligheten.

Men Sven Otto Littorin skulle inte ha behövt avgå: stadsminister Fredrik Reinfeldt borde ha sparkat honom för flera år sedan, i samma ögonblick det kom fram att arbetsmarknadsministern köpt en låtsasutbildning på Internet. Reinfeldt har inte bara visat att han saknar omdöme genom att fylla sin regering med skojare, utan också hur arrogant han är genom att sedan fakta kommit fram systematiskt försvarat Littorin och de andra fuskarna i regeringen.

Allt detta är dock kattskit jämfört med den arrogans regeringen uppvisar gentemot verkligheten. Finansministern presenterar utan att rodna ett skenande budgetunderskott som ”urstarka stadsfinanser”, och i regeringens orwellska värld är fler arbetslösa mindre. Alla regeringar skönmålar naturligtvis verkligheten när det är valtider men den här regeringen tycks ha klippt alla band till verkligheten, och det även när man utformar sin politik.

Trots att Sverige inte längre kan försvara sina egna gränser tog regeringen Reinfeldt initiativet till ytterligare neddragningar i början av sin mandatperiod. Det går att argumentera för att Sverige inte behöver ett försvar. Ryssland är ju försvagat, och det finns kanske inte mycket till hotbild nu. Men moderaterna envisas med att låtsas att de är för ett starkt försvar. Alla som vet något om försvaret vet att regeringen försvagade försvaret, och det var också i protest mot detta som moderaternas egen försvarsminister avgick. Och det är för att den nya försvarsministern nöjer sig med ord som han kallas tomhylsan bland officerare. Försvaret är inget undantag. Det är till exempel välkänt att regeringens utbildningspolitik strider mot pedagogisk forskning.

Frikopplingen mellan regeringens ord och verkligheten har naturligtvis sin motsvarighet på partinivå. Det mest absurda exemplet är Folkpartiet som kallar sig liberalt men med sina förslag om förbud och tvång i praktiken är ett allt mer auktoritärt parti. Man kan tycka olika om att införa ett litterärt kanon i skolan men att politiker ska göra upp en lista som alla skolbarn måste läsa har inget med liberalism att göra.

Sven Otto Littorin och Fredrik Reinfeldt är två representanter för den nya generationens politiker där politik börjar och slutar med PR. Val avgörs inte av man gjort, utan av vad väljarna tror man gjort. Det går bra att sparka svenska folket i röven, om man bara kan anlägga en oskyldig min. Om de har rätt i det ser vi om några månader.

Tidigare: Sniglar i regeringen, En ideologisk tid, stanken från Rosenbad Omoderne Odelberg

6 kommentarer:

Joakim sa...

Du säger fem ministrar som avgått. Jag räknar Maria Borelius, Cecilia Stegö-Chilò, Sven-Otto Littorin och Mikael Odenberg. Men vem är den femte? Cecilia Malmström flyttade ju till Bryssel och Lars Leijonborg avgick men utan yttre tvång, eller?

Anonym sa...

Bästa sättet att knäcka en politiker är att ordna ett s.k. lagbrott.
Gammalt knep politiker emellan....

Att begära att politiker skall vara vita som snö är bara naivt.

Det kan till och med vara en fördel om en politiker har några lik i lasten.

Pierre Gilly sa...

Joakim: du har ratt. Det ar bara fyra ministrar som gatt av de skal jag tar upp. Jag skyller pa varmen i Nice och rattar.

Anonym sa...

Utmärkt analys Pierre, tackar!

"om man bara kan anlägga en oskyldig min. "

Tänker omedelbart på "statsministerns" tomma okommunicerbara fiskögon i hans nollställda nuna som bara döljer ett djävulskt beräknande.Det är inte klokt vad den mannen och hans "regering" kan ställa till med.

Vad som skrämmer mig mest är att hur oorganiserade de än är så lyckas de privatisera hela landet till privata profitörer i en rasande takt, något som S inte kommer att stoppa utan fortsätta, dock i míndre skala. M gör "skitjobbet" och tar skiten för det medan S med V+MP tar vid och avslutar det hela, symbios. Sju "olika" partier men bara en enda politik och 30 miljarder om året till Bryssel för att administreras därifrån...

Pierre Gilly sa...

Till 2:33
Tack. Privatiseringen av apoteket är särskilt sorglig. Inte bara för att det blir svårare för folk med betalningsanmärkningar att få medicin eller för att allt talar för att de blir dyrare. I framtiden kommer man inte kunna lita på att apotekarens råd inte har privatekonomiska motiv. I Frankrike finns det privata apotek överallt, och alla verka tycka att man ska konsumera maximalt med mediciner.

Anonym sa...

Det var mycket som gjordes fel. Och väldigt lite hade egentligen med "grejen" att göra. En "grej" som många ägnar sig åt gratis som en partygrej efter krogen/konserten, har en kvinna lyckas lura till sig uppblåst mycket pengar för, trots att skydd används, hur stor integritet har man egentligen då? Hur glad är man på flickvännen som sexretas bara för att lura en till att snickra ihop en hundkoja? SOL verkar vara åt sociopathållet, så svårt att vara omtänksam om honom. Seriöst svårt.

Bara för att den kvinnan inte fick betalt av AB, så betyder inte det att hon nånsin gjort nåt gratis. (Även om den affären givit henne en makttripp.)

Mannen hade för avsikt att tvinga in alla i allmän a-kassa. En BRA idé. Nog egentligen det ENDA han sagt som varit BRA. Men tjänar man pengar på att a-kassa finns, så är man nog inte lika glad. Det är helt klart en LOGISK grej, BRA för folket. Men det lär nog finnas motståndare både från höger och vänster.

A-kassesystemet hör ihop med LO, det är ju uppenbart. Så därför gillar inte LO avvecklandet av den fackliga kopplingen. Då blir ju facket bara en intresseklubb, ungefär lika parentesartad som Villaägarna. Och om ena parten blir mycket mindre, så förtydligas hur enormt mäktiga Svenskt Näringsliv är - så då skulle de också tvingas marginalisera ner sin verksamhet för att inte verka som hatfulla envåldshärskare och därför få många motståndare.

A-kassesystemet är också ett outsourcingprojekt om något. Många anställda där, många kronor som försvinner iväg till mäktiga aktiebolagsägare. Hade SOL väl tvingat igenom reformen, så hade folk snabbt vant sig av med det tidigare systemet, och därför hade det snabbt blivit självklart att strunta i att vara medlem i facket. Och om man inte blir medlem i facket så uppstår ju också nästa fråga, om ingen företräder dig, och du är rejält kompetent men inte på toppchefsnivå - så kan du ju snabbt göra lönekarriär, och då påverkar det isåfall bonusmöjligheterna för de rikaste toppcheferna.