lördag, september 25, 2010

Flykten från verkligheten


Det finns tillfällen i historien då hela samhällen lämnar verkligheten för låtsasvärldar som erbjuder känslomässiga fördelar. Nazityskland är ett sådant fall. I Hitlers Tyskland ersatte paranoida rasföreställningar, där idén en judisk konspiration var central, den traditionella verkligheten.

Den kristna högern som George Bush använde som hävstång till makten är ett mer sentida exempel på den här typen av flykt från verklighet. För fundamentalisterna är bibeln och en grupp auktoritativa uttolkare av den kristna läran viktigare än vetenskap eller eget omdöme.

Det svenska valet visar att även Sverige kan drabbas av verklighetskollaps. Sverigedemokraternas och rasismens seger i valet är kvittot på att föreställningar om ras och religion även fått politisk betydelse hos oss. Tron på den egna religionens, kulturens eller rasens överlägsenhet och de andras underlägsenhet är en effektiv metod för att kontrollera och distrahera väljargrupper som annars främst har sin naturliga hemvist inom arbetarrörelsen. Väljare som diskuterar huruvida slöjan bör förbjudas och motsvarande pseudoproblem, har svårt att uppmärksamma att regeringen återinför klassamhället.

Sverigedemokraternas framgångar är bara de senaste i en lång rad framgångar för högerextremismen i Europa. I EU valet 2009 fick högerextremistiska partier tvåsiffrigt väljarstöd i sju länder (Holland, Belgien, Danmark, Ungern, Österrike, Bulgarien och Italien) och mellan fem och tio procent i sex andra (Finland, Rumänien, Grekland, Frankrike, Storbritannien, och Slovenien).

Högerextrema partier är också representerade i många nationella parlament i Europa. Nyligen hade främlingsfientliga partier framgång i Holland (med PPV) och Ungern (med Jobbik).

I flera Europeiska länder har också den traditionella högern öppet flörtat med rasistiska föreställningar bland väljarna. Frankrikes president Nicolas Sarkozy har till exempel sedan skandalen om hans illegala partifinansiering tagit fart, pekat ut romerna i Frankrike som ett av landets stora problem. I Sverige har Jan Björklund och Folkpartiet på ett mycket medvetet sätt spelat ut ras och religion kortet för att attrahera väljare. Folkpartiet har genom att fokusera på låtsasproblem med invandrare fungerat som vägröjare för Sverigedemokraternas framgångar.

Idag är propagandan betydligt mer effektiv än på Hitlers tid, av det enkla skälet att sextio år av forskning lärt oss mycket om hur hjärnan fungerar. Människan – väljare – tänker inte rationellt utan symboliskt, associativt på ett sätt som gör det ett lätt offer för impulser och högerextrema teman.

Det finns flera studier som visar att elever som tagit del av antidrog och antialkoholreklam i högre grad utnyttjar droger och alkohol än de som inte gjort det. Att be någon att inte dricka alkohol är som att be någon att inte tänka på sex. Bara genom att ta diskussionen om invandringen öppnar etablerade politiker dörren till rasismen.

Publicerad i Fria Tidningen

Och så här skrev jag förra gången sossarna förlorade: Smink är viktigare än ideologi

10 kommentarer:

FF sa...

Jeg har aldri i hele mitt liv sett et bedre eksempel på projisering og på å snu virkeligheten på hodet, enn denne bloggen.

Alt du sier om SD er i virkeligheten sant om dere som har klart å hjernevaske dere selv inn i den intellektuelt korrupte dyrkelsen deres av forestillinger om SD.

Og alt du sier, hvert ord, passer best på sånne som nettopp deg!

Det er jo det som er så forferdelig sykt med sverige i dag.

Det som har skjedd i dette landet er ikke ulikt det som skjedde i 30-tallets tyskland. Forskjellen er bare at de som bygger opp om og legitimerer fascistisk vold og terror i dagens Sverige, er hellig overbevist om at det er det stikk motsatte de gjør.

Sveriges kulturliv er i dag det nærmeste man kommer i den vestlige verden av George Orwells 1984. Dobbeltsnakke = nytale + dobbelttenke gjennomsyrer hele den svenske politiske kulturen.

Og det er den samme begrunnelsesstrategien som brukes.

De som utsettes for og forfølgels av fascistiske massevolden og møteterror i Sverige i dag er SDs representanter og velger.

Og måten man legitimerer det på, er ved å fremstille SDs representanter og velgere på en sånn måte at den fascistiske politiske atferden de blir utsatt for skal fremstå som bare fortjent. Det er noe du bidrar til med din intellektuelt gjennomkorrumperte fremstilling av hva SD står for.

Og som Hitlers stormavdelinger ble legitimert, blir den syndikalistiske fascismens massevoldsepistemologi ingen påtale fra det politiske establishment.

Det er alt fra intimidasjon, møteterror, væpnede og grove overfall i representanters egne hjem. Så ille er det at folkevalgte representanter velger å trekke seg.

SD på sin side verken bruker eller tar til orde for å bruke, eller fremstiller andre grupper på måter for å legitimerer undertrykkelse, vold og terror mot dem.

Men i det orwellianske Sverige opplever likevel det gode fascistiske selskap seg SOM OM det er de som kjemper mot det de i virkeligheten sloss for, nemlig et morderisk massehysteri som fyrer opp under og legitimerer de hatgrupper som står for den fascistisk volden og terroren i det totalitære og Sverige.

Ved siden av Nord-Korea må deres svensker være det mest hjernevaska folk i verden i dag.

Altså lille spiel på veggen der. Hvem er det som egentlig blir bruker og legitimerer fascistisk vold i Sverige i dag?!

Det kan ikke du svare ærlig på, uten å innrømme at alt du i denne bloggen projisere over på SD, det er selve sannheten om det gode selskap i Sverige.

Anonym sa...

Ja du Pierre; hvem er det som flykter fra virkligheten? Svaret er deg. Ganske tragisk å se at vårt kjære naboland som nå herjes av voldtekter, ran, overfall og politisk vold fra venstresiden, er blitt en bananrepublikk. 100% enig med FF når han sier dere er hjernevasket der borte i øst.
Den siste setningen din Pierre sier vel alt om hva som feiler deg og pk mafiaen.

Anonym sa...

Hello. I can read Swedish but I prefer to reply in English. I hope this is OK.

If you put enough people from Somalia or Iraq or Afghanistan or Congo in Sweden, Sweden will become a 3rd world country. The immigrants bring with them their culture and their way of doing things. This is a simple fact. The change will occur in pockets at first, like it has in Malmo, then in larger areas, then all over the country.

It is strange that Swedes who don't want this to happen are called "racist" or "right-wing extremists" by the media.

What is extremist about wanting to live in peace in the country one was born in, without the chaos and religious craziness one can see in Africa and the Middle East? Is there a single country in Africa or the Middle East Sweden would wish to become like?

The multi-cultural experiment is doomed to fail. It failed in Yugoslavia, a country torn apart by ethnic and religious differences. It will fail in other parts of Europe too. It will SEEM to work as long as the immigrant minorities are small, but the bigger they get, the bigger the conflicts in society become. If you want to preserve "Folkhemmet" you can't continue to bring in people from alien cultures by the 100,000s.

The Swedish establishment appears to be captivated by this multi-cultural utopia they are trying to build. But they must know it is a dubious idea. This must be why they react with such anger when Sverigedemokraterna dare to question it. If they were certain mass immigration was a great idea they would not feel so threatened by debate about it.

Pierre Gilly sa...

Jag tror jag läste för några år sedan att norrmän boende i Sverige i högre grad än infödda svenskar begår brott. Ska jag utifrån det dra några slutsatser om a) invandring till Sverige b) hur norrmän är? Jag frågar eftersom jag fått en del kommentarer från Norge och en massa besökare därifrån de senaste dygnet.

Kerstin sa...

Du har helt rätt i att nyiberalismen är en slags skräckens och pessimismens ideologi, helt enkelt för att det gynnar kapitalet.

Vad gäller Sd:s framgångar så tror jag faktiskt inte att de flesta som röstat på Sd är rasister (talar inte om partifolket alltså) eller ens invandrarfientliga på det sättet som Hitler med anhang var antisemiter och hatade judar. Istället känner de sig otrygga och tror att eftersom det ständigt sägs att "vi inte har råd" med samma sjukvård, skola, äldrevård längre, att denna "den svenska statens nyfattigdomen" beror på att invandrarna kostar en massa och att om "vi" slapp dem så skulle hedenhössvenskar både få jobb och bättre välfärd.
Att de tror det vill inget politiskt parti ta ur dem för det vore att tala om vad man i själva verket gör, nämligen håller uppe arbetslösheten och föredrar att betala ut skattesänkningar till de allra rikaste istället för att upprätthålla välfärden för de många.

Anonym sa...

Bry dig inte om den här norska sionistfascisten. han har spammat Esbatis blogg med denna vämjeliga dynga i över ett år nu...

Men man man kan inte förneka att massinvandring utan integrationspolitik är ett helt vansinnigt sätt att nydana ett samhälle på. De enda som tjänar på något sådant är givetvis borgarna som skapar splittring och segregering i arbetarklassen. För det är ju inte så att det är de länder som skapat flyktingströmmarna som tar emot flest flyktingar? I så fall borde dessa människor beredas nya hem i USA Europa och israel. Det är givetvis kapitalet, som jagar jorden runt varv efter varv efter den billigaste arbetaren, som tjänar på ett rotlöst resurskapital som tvingas avfolka sina hemländer för att McDonalds & Co invaderar mördar lemlästar och stjäl deras tillgångar.

Pierre Gilly sa...

Kerstin: Rasism finns överallt, och personligheter är hela tiden under ombyggnad. Så är det nog för de flesta i alla fall. Rasismen är utbredd men det finns få äkta rasister. Det finns även en massa "positiva" stereotypa föreställningar i samhället som också är rasism. Per Ahlmark hade till exempel en kärlek till allt judiskt/Israeliskt som var lika monomant som antisemiternas hat. Själv är jag pinsamt glad i Japan och dess invånare.

Anonym sa...

Hej Pierre!
Om du nu gillar Japan så mycket så tycker jag du ska flytta till Japan och ta del av deras välfärdssystem.
Va dock beredd på att stöta på vissa problem med din flytt till Japan för det är ett land som till skilnad mot Sverige inte tar emot ekonomiska lycksökare och att du skulle få stanna överhuvudtaget utan ett kontrakterat arbete eller studier vid ett Japanskt universitet bekostat av dig själv, eventuellt stipendium kommer inte på tanken.

Pierre Gilly sa...

Ja, Japan kunde vara generösare. Det är ett märkligt irrationellt land i vissa avseenden. För övrigt tror jag de flesta människor både söker lycka och är berädda att jobba för det.

Jan Wiklund sa...

Som Kerstin påpekade finns det verkliga problem med invandring - det främsta är att utbudet av okvalificerat arbete ökar drastiskt varför marknadslönerna för det minskar. Detta spär på tendensen till ökad ojämlikhet.

Men SDs svar är lika irrationellt som Ss eller Vs. S och V tycker att det är bra med invandring. SD tycker att man ska jaga invandrare med blåslampa. Båda metoderna ökar ojämlikheten och bidrar till att det skapas b-arbetsmarknader.

Det rationella är att inse problemen och anstränga sig att integrera. Invandrade bönder från Anatolien måste snabbt som fan tillägna sig våra anspråk på livet och vägra acceptera skitlöner. Det gör man bara genom integration. Även i vardagen.