söndag, september 12, 2010

Iran som spottkopp


Byst av Alexander den store, som British museum förmodligen stulit. I väst är han känd som den som spred grekisk kultur över världen. I de länder han erövrade uppehåller man sig mer kring de städer och kulturskatter han brände.Rapporteringen om Iran har drag av en kollektiv paranoia vi inte sett i maken till i Sverige sedan hetsen mot Irak eller ubåtshysterin.

I likhet med genuint paranoida människor bygger media upp hotbilder och konstigheter utifrån triviala uttalanden eller händelser. En stor del av hetsen mot Iran bygger på att media avstår från att rapportera om kontexten, eller tonar ner den, och väljer hårdragna tolkningar.

Det gäller såväl kvinnan som media hävdar ska stenas på grund av otrohet (fast man infört moratorium för stening, att lagen håller på att avskaffas, och att kvinnan även är dömd för medhjälp till mord…) som Ahmadinejads så kallade hot mot Israel (fast han brukar tala om regimen eller att uttalandet nu senast var ett svar på vad Iran skulle göra om det blev angripet.)

Idag verkar man kunna skriva vilket strunt som helst om Iran, bara det är negativt. För inte så länge sedan hävdade till exempel Elisabeth Brawn (Helsingborgs Dagblad) i en krönika, ”Kriget kan vara nära förestående” att Ahmadinejad ”skryter om Irans kärnvapenprogram”.

Sanningen är att Ahmadinejad alltid konsekvent förnekat att Iran vill skaffa kärnvapen. Irans officiella ståndpunkt är och har alltid varit att landet inte har ett kärnvapenprogram. Irans verklige ledare, Khatami, har dessutom förklarat att kärnvapen är oislamskt eftersom det är ett vapen som främst används mot civila. Alla har naturligtvis rätt att tro att de ljuger, men
Att en erfaren journalist som Elisabeth Braw ändå hör motsatsen, att en tidning som HD släpper igenom en sådan lögn, och sedan inte tar in en rättelse, illustrerar det paranoida klimatet.Den dominerande formen av desinformation är annars avkontexualisering på olika nivåer. Ett av de senaste exemplen är hur media rapporterade om Ahmadinejads kritik den palestinska myndighetens fredsförhandlingar med Israel.

Om Göran Persson hade ställt in valet 2006 och fortsatt regera Sverige är det svårt att tänka sig att opinionsbildare hade rykt på axlarna och behandlat honom som en legitim statsminister. Byt ut Sverige mot den palestinska myndigheten och Göran Persson mot Abbas, så är det just det som hänt. Att Abbas, vars mandat gick ut den nionde januari förra året, ställt in valen och fortsatt regera som om inget hänt är inget som varken nyhetsförmedlare eller opinionsbildare uppehåller sig vid.

Det finns många möjliga förklaringar. En är att de flesta opinionsbildare anser att liberalism är viktigare än demokrati. Liberaler tycker bättre om Abbas och hans vänner än det islamistiska Hamas som med största sannolikhet skulle vinna om det hölls fria val. En annan förklaring, som tilltalar Israel och dess vänner, är att Abbas är korrupt och spelar med i fredscharaden medan Israel ockuperar allt mer palestinsk mark.

Att tillåta att ett islamistiskt parti tar över den palestinska myndigheten i fria demokratiska val vore ett hot mot diktaturerna i Egypten, Jordanien Saudiarabien, och andra arabiska länder som USA och EU stödjer. Om diktaturerna i arabvärlden ersattes av regeringar som röstats fram av folket skulle de flesta bli mer eller mindre islamistiska, och dessa skulle inte behöva stöd från väst för att hålla sig kvar vid makten. Media uppehåller sig mycket vid terrorism men det stora hotet mot USA:s kontroll över mellanösterns oljetillgångar är att länderna i regionen blir demokratiska.

Det är fascinerande att det inte en enda svensk opinionsbildare påpekat att Irans president Ahmadinejad kanske har en poäng när han påpekar att Abbas inte är palestiniernas legitime ledare, och att det därför är olämpligt att Abbas ingår avtal med Israel. Frågan om huruvida Ahmadinejad själv kan ses som Irans legitima president har ingen med saken att göra.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Instämmer. Översatte en intervju i junge Welt som berör hetsen mot Iran.
Sen några veckor pågår i Tyskland en namninsamlig av flera fredsorganisationer med kravet att trupperna ska tas hem från Afghanistan. Fritänkareförbundet som deltar har börjat samla namn mot hoteskaleringen mot Iran. Jag har översatt intervjun där talesmannen resonerar förnuftigt.
Tyvärr är översättningen på två A4.
Sixten Andréasson

Pierre Gilly sa...

Junge Welt är bra :)

Kerstin sa...

Det förefaller väl helt klart idag, tycker jag, att USA alternativt Israel ev. båda, tänker börja bomba Iran inom en inte alltför avlägsen framtid.
Förspelet är exakt detsamma nu som det var inför kriget mot Irak, med blockad först och staplandet av lögner på varandra.
Och folk kommer att låta sig luras igen. Som du skriver Pierre, människors minne är kort. En gång i tiden, då vi hade höns konstaterade vi att höns, tvärtemot vad som påstods, minns minst ett år, människor i bästa fall tre månader.

Pierre Gilly sa...

Tacka vet jag korpar, de är både sluga och har gott minne. Men så har de inget nio till fem jobb...