måndag, september 13, 2010

Storbritannien slår Frankrike


Frankrikes utvisning av rumänska romer (eller gens de voyages som det heter på byråkratiska då Franska staten aldrig registrerar etnisk tillhörighet) har fått mycket uppmärksamhet runt om i världen. Den unga kvinna från Venezuela som driver det fik jag går till varje dag här i Montreal, beundrar Nicolas Sarkozy (muy inteligente) lika mycket som hon avskyr Hugo Chavez (loco).

(Venezuelas galna president har lurat den fattiga, obildade massan, och saknar paradoxalt nog fullständigt stöd bland allmänheten. Det finns också för mycket invandrare i Frankrike, hävdar hon, som invandrat till Quebec, och aldrig satt sin fot i Frankrike.)

Jag beundrar också Sarkozy, eller i alla fall hans förmåga att tillåta att romer i åratal ockuperar privat mark, och sedan lyckas ta äran av att kasta ut dem. Som president och tidigare inrikesminister har Sarkozy varit ansvarig för polisens arbete i runt tio år nu men han lyckas ändå ganska bra med att presentera sig som någon som gör upp med en gammal misslyckad politik. En modern politiker som Sarkozy vet att minnet är kort, att människor ofta kan inta två motstridiga åsikter samtidigt och att det inte är fakta som skapar våra värderingar utan värderingar som skapar fakta.

I Storbritannien pågår en liknande hets mot så kallade travellers, som inte kan utvisas, då de har brittiskt medborgarskap, men som ändå regelbundet fördrivs av polis och myndigheter. Nu nyligen fördrevs ett sextiotal travellers från Hovefields i Essex. Sedan bulldozrade myndigheterna marken så att de inte skulle komma tillbaka. En lite detalj som gör det hela ännu absurdare än det som händer i Frankrike (där man bara bryter mot unionens regler om att EU medborgares rörelsefrihet) är att de brittiska travellers vräks från mark som de äger.

Travellers' Eviction in Basildon from elisabeth blanchet on Vimeo.

Inga kommentarer: