fredag, september 17, 2010

"Tvivelaktigt idéarv demaskeras"


Den första recensionen av Högerns svarta bok har publicerats av Tidningen Kulturen.


"Det är viktig läsning för att förstå högerpolitikens idéarv och vilken utveckling som lett dem till var de är i dag. 1928 sa Jarl Hjalmarson (senare nuvarande Moderaternas partiledare 1950-1961): "Konservatismen måste tjänstgöra som pådrivare och undan för undan mala sönder den demokratiska ideologin och ersätta den med sina egna positiva begrepp." Moderaterna har sannerligen jobbat på att förfina retoriken, men har ideologin förändrats? Enligt Högerns svarta bok ikläder sig idéerna nya former men grunden förblir densamma; demokrati och jämlikhet får alltid ge vika för vinstintresset."

Läs hela Charlotte Högbergs recension!

(Fler recensioner kommer förmodligen först efter valet...)

6 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för en bra och viktig blogg Pierre! Du är en klippa...

Jan Wiklund sa...

Men inte kan du väl kalla dagens moderater konservativa?

Föreställningen att profiten slår alla andra motiv är minst av allt konservativ, den är revolutionär. Den förutsätter ständiga revolutioner, konvulsioner och förändringar. Den gamla högern, godsägarhögern, byråkrathögern, officerarhögern, ville ha ett statiskt samhälle där torparna alltid såg upp mot den adlige godsägaren i hundrade led. För dagens moderater vore detta en styggelse eftersom det inte skapade tillräckligt med mervärde.

Pierre Gilly sa...

Anonym 3:46: Tack.
Jan Wiklund: Du har rätt om konservatismen.

Kerstin sa...

När man läser Aron Etzler inlägg i den här boken blir man mer än mörkrädd och känner att man kan låta allt hopp fara. Man inser hur det gick till, inte bara när avregleringarna genomfördes utan även när det usla nya pensionssystemet genomfördes.
För att inte tala om den grundlagsändring som det här valet var till för att uttala sig om bl.a. Den har man inte hört ett enda ord om i valkampanjen, så nu är det bara att spika den, i full enighet. Det där att folket ska få säga sitt, det skiter man högaktningsfullt i, från höger till vänster.
Så låtsas man som om vi har demokrati.

Jan Wiklund sa...

Det finns en statlig utredning som du borde läsa, Kerstin: Vad hände med Sveriges ekonomi efter 1970? (SOU 1999:150), av Torsten Sverenius. Den handlar om hur samtliga höjdare i skönt samförstånd svindlade oss på miljarder och åter miljarder.

FF sa...

Her har altså venstresiden og venstreintellektuelle i Sverige vært blandt de ivrigste forsvarere av de mest morderiske totalitære diktaturene i menneskehetens hele historie. Vi kjenner det fra Alexander Solsjenitsyns Gulag-arkipelet, fra kommunismens svartebok, fra Rudolph J Rummels forskning, fra nylige avsløringer fra Maos kinas arkiver som bekrefter Rummels tall osv. osv.


Og så finner man et sitatet
"Konservatismen måste tjänstgöra som pådrivare och undan för undan mala sönder den demokratiska ideologin och ersätta den med sina egna positiva begrepp.", så gjør to feil plutselig en rett.

Jaja, logikk og den totalitært orwellianske og intellektuelt gjennompolitiserte svensk offentlighetens nytale, dobbeltsnakke og dobbelttenke, det går jo ikke helt ihop!

Men det var jo da logikken.

Så var det semantikken. I hvilken betydning ble uttrykket "den demokratiska ideologin" brukt i denne sammenheng. Ble den for eksempel brukt i samme trivielle betydning som i alminnelig amerikansk konservativ konstitusjonell politisk teori - kjent fra fraser som "USA er ikke et demokrati, men en republikk"?!

Er du interessert i sannheten om det?!

At det innenfor konservativ idelogi - har vært mye rart, særlig hvis man går tilbake til 1800-tallet, det er så.

Men det er jo ingen ting som kommer opp mot det synderegister som DAGENS STATSSOSALISTER i sverige har å svare for. De har å svare for det forhold at de leflet med de mest morderiske og undertrykkende diktaturer i verdenshistorien. Regimer som til sammen myrdet nær 150 millioner mennesker. Og da snakker vi om MORD, ikke om falne i krig, eller døde som en utilsiktet følge av feilslått politikk (hungerssnød)! Og da snakker vi ikke om den totalitære undertrykkelsen og forslaving som rammet milliarder!

Forøvrig vil jeg anbefale anarkokapitalisten Hans Herman Hoppes innsiktsfulle kritikk av demokratiet. Om ikke annet kan deres "venstreintellektuelle" bruke det for å kunne trøste deres med deres intellektuelt perverse dyrking av deres følelser, fordommer og mindre edle instinkter!

Introduksjonen til denne boken kan du lese her:
http://mises.org/hoppeintro.asp