fredag, oktober 29, 2010

Den franska pussen

I Frankrike är pussande (une bise) ett vanligt sätt att hälsa familjemedlemmar, nära vänner eller ibland till och med arbetskollegor. Pussandet är lite som marxismen: det går att förklara reglerna på två minuter men man kan också ägna år till att fördjupa sig i denna hälsningsritual.

Den första och enklaste regeln att komma ihåg är att man sällan eller aldrig använder läpparna. I praktiken snuddar man bara kinderna mot varandra. Undantag kan göras med nära vänner eller familj men håll det torrt. En svensk kompis skämde ut sig rejält första dagen på jobbet i Grenoble när han kysste sin kvinnliga kollegas kinder med läpparna. Det är som att smeka någons hand i stället för att skaka den. Lyckligtvis förstod hon att vikingar inte vet hur man hälsar.

Det är inte alltid lätt att veta vem man ska hälsa på franskt vis, och vem man ska skaka hand med men det riktigt svåra är att veta hur många gånger man ska göra det. Det finns olika skolor och traditioner. I vissa delar av Frankrike är det två, andra tre, andra fyra och på vissa håll är det rent av fem gånger som gäller. Men som tur var så finns det hjälpsamma geografer som skapat en karta som reder ut även denna fråga.

Inga kommentarer: