söndag, oktober 17, 2010

Ett moraliskt och intellektuellt haveri

Ännu en svensk soldat har dödats i Afghanistan, rapporterar SvD och DN. De fem svenskar som hittills dödats är en konsekvens av den svenska regerings moraliska och intellektuella haveri. Andra länder under den Natoledda styrka som ockuperar Afghanistan har redan tillkännagivit sitt tillbakadragande, men den svenska regeringen planerar i stället att förlänga den svenska ”närvaron”. Varför Sverige måste försvara en drogdiktatur är oklart. Är det för att Hamid Karzais diktatur är lite mindre kvinnofientlig än talibanernas?

Om Sverige kan ta åt sig en del av äran för detta så borde det också rimligtvis innebära att Sverige också är medskyldig till alla brott som diktaturen i Kaboul gör sig skyldiga till.

Tvärtemot vad regeringen hävdar gör det svenska deltagandet i ockupationen naturligtvis Sverige mindre säkert. Och regeringens krav på obligatorisk ”utlandstjänstgöring” (som det så fint heter) innebär att en massa svenskar som insett det omoraliska och absurda i kriget i Afghanistan inte kan tjänstgöra inom armén.

Försvarsministerns tal om att den svenska soldatens död är ”en uppoffring vi aldrig får glömma” är ännu ett exempel på hur politiker i alla tider försökt motivera sina krig med de offer de skördat.

5 kommentarer:

J sa...

USA är där för oljan. Varför är Sverige där, egentligen? Hur länge dröjer det innan den första bomben smäller i Sverige? En dyster framtid för vårt land, för vad? Vad har hänt med Sverige? Mina tankar går till de anhöriga.

Alfred sa...

vi soldater vill åka dit för att försvara ett högre ideal, slåss för vårt samhällssystem i hela världen. nuff said

Anonym sa...

Jag fattar inte att folk vill åka hur långt som helst och av direkt lögnaktiga skäl ("talibanerna hindrar flickor från att gå i skola") för att mörda och kriga.
.
Det låter hårt, men jag tycker dom får skylla sig själva som går på bombhögerns propaganda.
.
Ta hem alla svenska soldater nu!

Anonym sa...

USA är delvis där för oljan, men det hade varit billigare att bilda strategiska allianser för att oljan problemfritt skall flöda i önskad riktning. Detta är Rysslands politik och det med framgång, nej, detta är givetvis krig för den lilla paranoida rassaten israel, en växande fotboja USA dragits med sedan strax efter dess tillblivelse.

Med sitt oomtvistat enorma inflytande i vilka presidenter som väljs in och hur de senare skall "betala tillbaka" de kampanjpengar AIPAC & Co öst över de som svurit trohetsed till israel med önskvärd intensitet samt undvika "skandaler", så har vi fått dessa förbannade krig i mellanöstern. Och den enda part som tjänar på att destabilisera sin omgivning och rensa ut potentiella utmanare till den lilla rasstatens överhöghet är givetvis världsparian israel.

Kerstin sa...

Det är en skam att Sverige inte dragit tillbaka sina styrkor för länge sen. Vi har ingenting i detta inbördeskrig att göra och att skydda en av världens mest korrupta regimer - ska det vara något att yvas över?

Att M anser det begriper jag. Det partiet har ju alltid stött en massa vidriga diktaturer runtom världen, men att S numer gör sammalunda, det är, tja kanske inte obegripligt - idag, eftersom S har övergett allt man stått för tidigare, men det är oförlåtligt.