fredag, oktober 22, 2010

Ett öppet brev till Per Gudmundson

Kära Per,


Förra veckan skrev du i SvD att Irans president Ahmadinejaduttryckt önskemål om att besöka gränsen mot Israel för att kasta sten mot soldaterna på andra sidan


under sitt besök i Libanon (”Bara ett stenkast bort”). Uppgifterna ska du ha hämtat från den arabiska tidningen Al-Quds al Arabi. Nu är Ahmadinejads besök över men något stenkastande blev inte av.

Det verkar inte heller ha ingått i presidentens planer. Irans UD dementerade Al-Quds uppgifter långt innan Ahmadinejad besökte Libanon men jag förstår att du inte förstör en bra story med sådana detaljer. Huvudsaken är ju att SvD läsare tror att Ahmadinejad kastat eller i alla fall velat kasta sten på israeliska soldater.Det är svårt att välja vilken av alla dina ledare jag beundrar mest. Ledarskribenter bör vara enögda, det hör ju till genren, men du har drivit det till en konstart. En ledare från 2007 - ”När kommer protesterna?” – är dock oslagbar. Där skriver du:

Det finns ett icke-arabiskt land i Mellanöstern som deporterat tiotusentals araber och byggt bosättningar för den egna folkgruppen för att förändra det demografiska läget, om man får tro internationella nyhetskällor.


Visst är det Iran du talar om. Lite längre ner presenterar du en alternativ siffra. Nu är det hela 1,2 miljoner araber som deporterats

från provinsen Al Ahawaz i sydöstra Iran.


Nu väntar vi på ett ramaskri från landets alla debattörer som brukar påstå att Israel bedriver en inhuman politik gentemot araberna. För den iranska politiken tycks ju vara mångfalt värre


skriver du mer skadeglatt än upprört.

Du anger att uppgifterna kommer från israels största tidning Yedioth Aronoth men länken går till Y-net (ta bort länken!). Denna webbtidning har i sin tur hämtat uppgifterna från en intervju med en människorättsaktivist i en arabisk webbtidning.

Låt mig sammanfatta. En webbtidning intervjuar ”en människorättsaktivist” (en: 1). En annan webbtidning refererar detta, och du refererar (eller skriver av) referatet. Och detta kallar du för ”internationella nyhetskällor”.

Tre år senare väntar vi fortfarande på ramaskriet. Internationella medier tycks fortfarande inte ha skrivit en rad. Inte ens du, Per Gudmundson, har ju återkommit till ämnet, trots att Iran är ”mångfalt värre” än Israel.
Snälla Per, skriv mer om deportationerna i Iran. Ingen annan vågar eller vet något!

Läs också: Ingvar Carlsson ”Vi har mycket att lära av Iran”

3 kommentarer:

Jonas V sa...

Vad har denna bloggning att göra med ledarartikeln om Al Capone?

Anonym sa...

Brilljaaaant!

Hoppas du orkar fortsätta att granska denna vidriga man som får ut sitt hat genom ohederliga källor. Gudmundson är den svenska avarten av alla de galna högerdebattörer i USA som ljuder, förvränger och uppviglar.

Dessa röster MÅSTE marginaliseras!
Tack för ditt vassa öga!

kram

Pierre Gilly sa...

Den handlar om hur Svd ledarredaktion arbetar.