torsdag, oktober 28, 2010

Iran och Honduras i propagandan


Isis Obed Murillo. Frihetskämpen som inte intresserar media.


Ett återkommande tema på den här bloggen (liksom i min bok, Bombdiplomati) är att medias bevakning av Iran är usel. Rapporteringen är mer omfattande än vad som är berättigat, nästan uteslutande negativ och inte sällan felaktig.

Ekonomiprofessorn Edward S Herman har tillsammans med frilansskribenten David Peterson jämfört hur media behandlat närmast identiska skeenden i Iran och Honduras. Det omstridda Iranska presidentvalet i början av juni 2009 hade stora likheter med kuppen mot Honduras demokratiskt valde president i slutet av samma månad och år. I bägge fallen förekom våldsamma demonstrationer som slogs ner av polisen.

De presenterar sina slutsatser i två långa artiklar som publicerats i Monthly Review Z net. I vissa fall är parallellerna häpnadsväckande. Den 20 juni sköts tjugosjuåriga Nedaa Agha-Soltan ihjäl i Teheran när hon deltog i en fredlig demonstration. Hennes död fick en enorm uppmärksamhet i internationella media. Femton dagar senare sköts 19 årige Isis Obed Murillo till döds under närmast identiska förhållanden vid en demonstration i Honduras. Precis som med Nedaa filmades Isis död och gjordes tillgänglig för världens media via Internet. Ändå fick Nedaas död 107 gånger så stor uppmärksamhet av amerikanska media än Isis. (Googlar man Isis på svenska så får man bara 39 träffar: tidskriften Latinamerika (som ska läggas ner eftersom de fått nedsatt presstöd), proletärens reporter Dick Emmanuelson, och Svenska Amesty tycks vara i stort sett de enda som uppmärksammat honom).

Herman och Petersons artiklar är väl värda att läsas i sin helhet. Länk 1. Länk 2.

Kuriosa 1: Franska medier presenterade av misstag bilder på våldsamma demonstrationer i Honduras som att de var tagna i Iran. Bland annat den här:


Källa: franska Arret sur images. Webbsidan tillhör ett tv-magasin med samma namn som ofta gör ypperliga mediaanalyser.

Kursiosa 2: Den bild på Nedaa som länge användes av internationella medier föreställde i själva verket en annan kvinna.

Kuriosa 3. BBC publicerar en bild på Ahmadinejadanhängare och säger att de är för oppositionen.

Inga kommentarer: