torsdag, oktober 07, 2010

Israel och hotet mot yttrandefriheten

Idag skriver SvD om rättegångarna i Frankrike mot individer som uppmanat allmänheten att bojkotta israeliska varor. Att förespråka bojkott av Israel är en form av antisemitism och hets mot folkgrupp menar den franska regeringen. Jag skrev om det i april. Det är inte bara absurt utan visar också varför det är viktigt att kritisera Israel. Visst, det finns värre länder men de har i regel inte det stöd bland våra politiker och vissa väljare som Israel har. Så verkar i alla fall vara fallet i de flesta västländer.

DN tar idag upp den israeliska premiärministerns förslag om att införa en lag som tvingar ickejudar att svära lojalitet både mot den israeliska staten utan också mot Israel som judisk stat. Det är säkert ett förslag som Sverigedemokraterna här hemma skulle kunna sympatisera med, men det är knappast lämpligt. Normala stater har tydliga gränser, men är öppna etniskt. Med Israel förhåller det sig tvärt om och det är ett skäl till att landet är så problematiskt.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vad som nu föreslås i Frankrike är något man kunde ha väntat sig av Vichy-Frankrike och är en stor skam för den Franska regeringen. Det var inte så länge sedan USA önskade bojkotta Frankrike för att man inte släppte sina liberal traditioner och följde USA in i ett aggressionskrig. Albert Einstein var väl en av de största rasister man kunde tänka sig trots sin höga utbildning. Två barn han hade med sin icke judiska hustru adopterades bort så att han inte skulle behöva tala om för sina föräldrar att han hade barn med en icke judisk kvinna.Läs en biografi om honom.

Anonym sa...

Om man ar helt fyrkantig och bokstavstrogen sa har du ratt, varfor avkrava lojalitetsed fran icke-judiska personer som vill vara israeliska medborgare nar detta inte kravs av judiska dito, det ar inte jamlikhet, apartheid och dylikt.Bojkotta, bojkotta.
For att kanske forsoka forsta sa maste man se att Israel inte ar en vanlig stat.Dess sjalvstandighet fick en kickstart av andra varldskriget. Varlden var chockad av Holocaust. Det kanske hade tagit langre tid annars.
Nu kom staten till och skulle tjana som en fristad at judar fran alla varldens horn.
Men det bor idag i Israel ca en miljon araber som ar israeliska medborgare de med.
Vad gor man for att garantera att statens karaktar och skapelsevillkor upphalls?
Om villkoret, att staten ar judisk och demokratisk, upphavs,kommer da en svensk jude, sag fran Malmo,som fatt kippan avryckt och en snyting pa det, iframtiden kunna emigrera till Israel, dar han idag har en sjalvklar plats?
I framtiden kanske det blir en arabisk majoritet i Israel och lagen om atervandande for judar upphavs. Vad hander da? Holocaust igen? Historien har ju en tendens att upprepa sig.Varlden alskar att hata judar.

Anonym sa...

Det finns 22 arabiska stater i MÖ med en muslimsk majoritet och som föreskriver Islam som den accepterade religionen för sina medborgare. Judar är inte välkomna i dessa stater. Arabernas 2 statslösning är Jordan med palestinsk majoritet där judar är förbjudna, Västbanken tömd på judar, Israel med arabisk muslimsk majoritet. Hamas har på sin agenda endast döda judar.