tisdag, oktober 26, 2010

Liberal men på löntagarnas sida
Det heter att människan bara har ett liv men en del tycks ha förmågan att leva flera i ett. Fransmannen Maurice Allais hör till dem.

Han fick riksbankens pris i ekonomi till minne av Alfred Nobel men också Frankrikes högsta naturvetenskapliga utmärkelser för sina bidrag till fysiken. Han skrev över hundra böcker (många runt 800 sidor) om bland annat vetenskapshistoria och ekonomisk historia. Han var med och utformade den dominerande ekonomiska skolan men ägnade de sista åren av sitt liv med att kritisera den. Allais livsgärning hade imponerat även om den spritts ut på fem sex olika individer.

Det hela blir inte mindre imponerande av att inget i hans bakgrund underlättade hans framgångar. Han morfar var snickare, och föräldrarna drev en ostbutik. Själv utbildade han sig först till gruvingenjör.

Men trots detta – och att han är den enda fransman som fått det så kallade nobelpriset i ekonomi – var Allais utfrusen från större franska och internationella medier de sista tjugo åren av sitt liv.

Maurice Allais var på många sätt liberal men hans liberalism var av ett annat slag än den gängse. Han ansåg till exempel att inkomster av kapital borde beskattas betydligt högre än löner. Och när han sedan började kritisera frihandeln – även inom EU – gjorde han sig helt omöjlig i media. Allais menar att den allt lägre tillväxten och högre arbetslösheten som drabbat västvärlden sedan sjuttiotalet är en följd av en ogenomtänkt frihandel. Själv förespråkade vad han kallade en ”upplyst protektionism” med länder som var på samma ekonomiska nivå. Tystnaden kring Allais förvånade inte honom själv. Ekonomiska teoriers spridning har inget med hur övertygande de är rent vetenskapligt utan det hänger i stället på vilka ekonomiska intressen de gynnar, hävdade Allais, som gick bort i början av oktober, nittionio år gammal.

ps
1. Allais sista artikel från december 2009 finns att läsa här (efter dödsrunan).
2. Är det någon som sett att svenska media ens rapporterat om hans död? nätet finns inget. (Fast rapporterna om tipsoraklet, bläckfisken Pauls död kom fort. Även favoriten Per Gudmundson skriver)

3 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant, låter som frankrikes Sven Grassman....

Teckentydaren sa...

"Tystnaden kring Allais förvånade inte honom själv. Ekonomiska teoriers spridning har inget med hur övertygande de är rent vetenskapligt utan det hänger i stället på vilka ekonomiska intressen de gynnar, hävdade Allais"

Som så många andra också hävdat, t.ex. Grassman och även Galbraith som menade att samhällsvetenskaperna har en klar tendens att alltid ligga i linje med vad rådande makthavare behöver för att rättfärdiga sin existens.

Anonym sa...

[url=http://flagyl-online-buy.net/]Metronidazole 500 Mg Antibiotic[/url] Priligy En Usa http://lasix-buy-online.net/