onsdag, oktober 27, 2010

Fler rykten från Gudmundson


Bild som SvD publicerar, trots att de inte vet vem det föreställer


Svenska Dagbladets ledarskribent Per Gudmundson skriver idag att medlemmar av den brittiska hjälporganisationen Viva Palestine 5 poserat med vapen tillsammans med medlemmar av Islamiska Jihad – al Quds-brigaderna. Eller rättare sagt: han skriver att det finns bilder som "sägs" föreställa det.

I likhet med så många gånger tidigare använder sig Gudmundson av en enda källa, den israeliska webbtidningen Y net, som ofta visat sig opålitlig. Tidigare har han bland annat återgett ett rykte om att Iran skulle ha deporterat 1,2 miljoner individer av landets arabiska minoritet. Tre år senare är Per Gudmundson mig veterligen den enda ”journalist” på en tidning i västvärlden som skrivit om detta. Inte heller den här gången finns det några bevis för att det Y net skriver är sant, men det hindrar inte Gudmundson från att sprida ryktet.

Gudmundson försöker framställa de som verkar för att den omänskliga blockaden mot Gaza ska hävas som antisemiter, Israel hatare och terroristsympatisörer. Ingen vet vem bilden som SvD publicerat föreställer. Gudmundson har blivit lite av en specialist på att med hjälp av rykten, falska nyheter och guilt by association ursäkta verkliga brott som Israel begår.

Här under finns några bilder som vi däremot vet vem de föreställer. De ingick i en annan hjälporganisations försök att bryta Israels blockad av Gaza. Jag tror inte SvD publicerat dem. Männen och pojken på bilderna sköts av Israeliska soldater på internationellt vatten den 30 maj i år. Oavsett vem mannen på bilden högst upp som SvD publicerat är så har de inget med honom att göra.Çetin Topçuoglu, 54, var tränare åt Turkiets landslag i Taekwondo. Hans fru, Çigdem, till vänster på bilden, var med på Mavi Marmara men överlevde.Ali Haydar Bengi, 39 år , arbetade som telefonreparatör. Han hade också en examen i arabisk litteratur från Al-Azhar Universitet i Kairo. Han var gift och hade fyra barn - Mehunur (15år ), Semanur (10 år ) and tvillingarna Mohammed och Senanur (5 år).Ibrahim Bilgen, 61, var ingenjör, gift och hade sex barn.Furkan Dogan, 19 år. Furkan sköts med fyra kulor i huvudet, och ett i bröstet. Han var amerikansk medborgare. Furkan ville bli läkare, som sin far. Länk till ABC.Cengiz Akyüz, 41 år, var lärare. Han var gift och hade tre barn. Furkan (14år), Beyza (12år) och Erva Kardelen (9 år).


Cengiz Songür, 47, var gift och hade sex döttrar och en son.Fahri Yaldiz, 43 år, var gift och hade fyra söner.


Necdet Yildirim, 32 år, arbetade åt hjälporganisationen IHH


Cevdet Kiliçlar, 38, hade tidigare arbetat som nyhetsreporter på National Gazette och the Anatolia Times. Sitt sista år i livet arbetade han som IHH:s webbredaktör. Han var gift med Derya, och hade en dotter, Gülhan,och en son, Erdem.

Han avrättades med ett skott i pannan. (Varning för otäck bild)

Intervju med den tidigare amerikanske ambassadören Edward Peck som var ombord på ett av fartygen.Uppdatering 1/11. Bonusbild till Markus (se kommentarerna) :


Bilden visar den turkiska läkaren Uysal behandla en (av tre) israelisk soldat

I en intervju som bland annat publicerats på New York Times nyhetsblogg säger han:

First of all it’s against logic that these soldiers would not be killed but instead be taken to the medical center if the intention of the activists was to kill them. If people on board were so eager to hurt them, why would they not just shoot them to death once they had taken their guns? Why bother carting them inside for treatment? It just doesn’t add up.

I am a doctor, and the Israeli soldiers were brought to me to check their medical situation and treat them properly. I had our dead bodies and injured people lying in front of me and I was treating the soldiers that actually killed and wounded them. None of our friends in the center approached to harm or hurt them. Our injured people were lying on the ground, but I rested the soldiers on our chairs.


Mer NYT

7 kommentarer:

Rickard sa...

Det är verkligen en låg nivå på dina inlägg.
Islamiska Jihad har själva bekräftat att det rör sig om en turkisk aktivist från "Viva Palestina".

Tror du verkligen att Ynet News skulle ha publicerat bilden på de turkiska aktivisterna om det fanns en risk för att Viva Palestina skulle kunna säga att det inte var dem?

Pinsamt.

Anonym sa...

Pierre, jag utgår ifrån att du snarast lägger in kommentaren om att Islamiska Jihad själva bekräftat att aktivisten kommer från 'Viva Palestina'.

Pierre Gilly sa...

Rickard,
Du upprepar bara vad Gudmundson skrivit: att Y net säger sig ha hämtat bilden och uppgifterna från en hemsida som ska tillhöra islamiska Jehad. Och bilderna uppges vara borttagna... Frågan är hur man bekräftar att bilderna visar vad de påstås visa?

Inget i Y nets artikel tyder på att tidningen ens frågat Viva Palestina om det är någon av deras medlemmar man ser på bild. Ville man inte riskera en dementi? Vi snackar här om en tidning som bland annat rapporterat att 1,2 miljoner araber i Iran skulle ha deporterats från sina hem, trots att inget tyder på det. Det är inte mycket till journalistik av Gudmundson att återge så osäkra uppgifter.

Och även om det skulle visa sig vara en medlem i Viva Palestina som haft det dåliga omdömet att posera på bilden så är det orimligt att dra slutsatsen att Viva Palestina som organisation skulle vara terroristisk. Med samma logik blir ju till exempel FN eller Röda korset pedofilorganisationer i det ögonblick någon som arbetar för dem eller är medlem förgriper sig på ett barn.

Det vore konstigt om man inte kunde hitta en medlem eller finansiär som uttrycker sig illa men Viva Palestina och IHH skickar humanitär hjälp, inte bomber eller soldater. 19 årige Furkan som sköts med fyra skott i huvudet av Israeliska soldater på internationellt vatten hade ingen kulspruta. Men Gudmundson vill att läsarna ska förknippa Furkan och de andra dödade aktivisterna med den anonyma och beväpnade man som sägs posera med terrorister. Det är perverst.

Simsalablunder sa...

Tack Pierre för ett glasklart inlägg!

Rikard Allvin sa...

Gudmundson är väl egentligen så nära vi i Sverige kommer Bill O'Reilly. Och det säger väl på något sätt allt.

Jag har, ärligt talat, försökt förstå sådana som Gudmundson som i alla lägen försvarar Israel och skriker "terrorist!" så fort någon inte rakat sig ordentligt. Det är dock, minst sagt, svårt. I slutändan handlar det väl, tyvärr, om en privat rädsla för det annorlunda.

Anonym sa...

Gulligt att framställa IHH's medlemmar som snälla hjälparbetare, när dessa själva önskade att bli martyrer innan avfärd

/Markus

Pierre Gilly sa...

Markus: Om jag förstår dig rätt så gjorde de israeliska soldaterna Furkan en tjänst när de avrättade honom med flera skott i huvudet. Jag antar att det är en åsikt som får dig att må bättre.

Jag har lagt upp en bild och ett uttalade från den turkiska läkaren ombord som tack för din kommentar.