fredag, oktober 29, 2010

Så hålls Afrika fattigt


Klicka på bilden så blir den större


Det strömmar ut pengar illegalt från Afrika. I genomsnitt handlar det om 29 miljarder dollar om året (mellan 1970-2008), skriver tankesmedjan Global Financial Integrity i sin senaste rapport. Det kan jämföras med att biståndet till hela kontinenten bara uppgår till 18 miljarder dollar. Under högkonjunkturen 2001-2008 steg utflödet rent av till 54 miljarder dollar om året. Både 2007 och 2008 fördes 90 miljarder ut illegalt från Afrika. Det kapital som illegalt lämnat Afrika sedan 2001 är dubbelt så stort som hela kontinentens offentliga skulder. Även i fattiga länder utan olja eller andra intressanta naturtillgångar, som Tunisien och Egypten, handlar det om mer än 100 dollar per invånare och år som försvinner.
Det här är dock bara en försiktig uppskattning. Den verkliga summan som internationella och lokala företag för över till skatteparadis är förmodligen dubbelt så stor, hävdar Global Financial Integrity.

Läs också Afrika: Plundringen fortsätter

2 kommentarer:

Jan Wiklund sa...

Främsta skälet till att Afrika hålls fattigt är att det numera är förbjudet att bli rik på det sättet de europeiska länderna samt USA och Japan använde. Dvs att staten stöder inhemsk industri.

Bara industri har stordriftsfördelar. Det är alltså bara industri man kan bli rik på.

Pierre Gilly sa...

Det stammer. Det har illustrerar bara att tillgangligt kapital investeras i nord, i stallet for hemma.