fredag, oktober 08, 2010

Vem skriver SvD för?

Den svenska regeringen har gett ett tjugotal olika skäl till varför Sverige måste kriga i Afghanistan. Inget skäl är ju särskilt trovärdigt på egen hand…

Regeringstrogna SvD går idag på i samma stil. Det första och främsta skälet – det återfinns ju redan i rubriken – är att det handlar om självförsvar: ”De strider för oss.” Är det talibanerna eller al Qaida som annars skulle hota Sverige? Hur många talibaner kände ens till att Sverige existerade innan vi sände soldater till deras land? Al Qaida var det ursprungliga skälet till att USA invaderade. Idag talar inte mycket för att al Qaida existerar.

Den tidigare chefen för den franska underrättelsetjänsten DGSE, Alain Chouet, förklarade för den franska senaten i januari att en utbredd uppfattning inom västerländska underrättelsetjänster är att al-Qaida upphörde som fungerade operationell organisation i Tora Bora 2002. Av de 400 aktiva medlemmarna som organisationen hade 2001 återstår bara 50. Det är huvudsakligen andrarangsfigurer. Undantaget är Bin landen själv och Ayman al- Zawahiri, som saknar operationell förmåga. De håller sig gömda i svårtillgängliga områden, under primitiva förhållanden, och har problem att ens kommunicera med omvärlden, hävdade Chouet.

Ingen av de terrorister som agerat efter september 11, London, Madrid, Casablanca, Djerba, Charm el Cheikh, Bali, Bombay eller på andra håll har haft någon kontakt med al qaida. Västvärldens fixering vid al Qaida har gjort att alla radikala våldsgrupper i den muslimska världen åberopar al Qaida för att bli tagna på allvar.

Regeringens 18 andra förklaringar till varför Sverige måste kriga i Afghanistan är inte mer övertygande. Och hur trovärdiga är ledarskribenter som inte kallar kriget för ett krig, utan använder ord som ”insatsen”, ”närvaron”, och ”konflikten”? Eller okritiskt återger militärens uppgifter om att de ökade attackerna mot svenska soldater beror på att talibanerna är på defensiven...?

5 kommentarer:

Bernard sa...

Helt riktigt. Det är ett djäkla rumpslickande av amerikanerna som bara är där för att roffa åt sig tillgångarna , alt bygga en gas ledning. Vill vi få självmords-bombare eller Sarin i tunnelbanan så ä'r det bara att fortsätta

Björn Nilsson sa...

Det är ju lustigt att talibanernas defensiv skall leda till ökade strider i det "lugna" område där svenskarna placerats. Man har en känsla av att dagens svenska politiska ledning är lika sniken och inkompetent som hattarnas regim i Sverige i mitten av 1700-talet (tänk på det katastrofala kriget mot Ryssland 1741-43 och fiaskot mot Preussen 1757-62).

Anonym sa...

Försvarsmaktens kommentarer att Talibanernas ökade aktiviteter beror på deras defensiva åtgärder. Det påminner mig om när jag som ung grabb lyssnade på Sveriges Radios nyhetsutsändning 1944/45 och uppläsaren hänvisade till tyska krigsmaktens tillkännagivande att de tyska armen drog sig tillbaks i en "elastisk krigföring". Jag var bara 10/11 år men var inte dummare än att jag förstod att det där "elastiska" var ett svepskäl.

BengtM sa...

Har ni glömt att USA anfölls 9/11? Irak o AFG ansågs hysa företrädare för angreppen. Var vill ni slåss? Här hemma eller hos angriparna. Att vårt land solidariserar sig med västvärlden är väl OK. Att "kriget" är besvärligt och tar tid beror väl mest på att "fienden" har en tendens att gömma sig bland civilbefolkningen (läs kvinnor o barn).

Kerstin sa...

BengtM:
jag vill mycket hellre slåss härhemma, om det skulle behövas. Och inskränker vi oss till att försvara svenskt territorium i Sverige, så är risken för terrordåd här minimal.

Att hävda att vi försvarar oss i Afghanistan är så dumt att det måste vara världsrekord i dumhet.

Men nu är det ju så att Sverige har avskaffat sitt försvar och istället inrätta attackstyrkor att sätta in överallt där USA anser sig vilja bomba folk, för att vifta på svansen åt USA. Det är vidrigt, det är avskyvärt. Numer skäms jag för att vara svensk.

Och jag trodde dessutom att alla någotsånär bildade människor idag visste att Irak inte hade ett dugg med 9/11 att göra. Men vad har USA åstadkommit där? Förstört i stort sett hela landet, mördat någon miljon, skapat inbördeskrig, och drivit någon miljon irakier på flykt - många av dem till Europa!