fredag, november 05, 2010

Bentham i lådanDet här är den brittiska filosofen Jeremy Bentham. Han var en av de där som började studera latin vid tre års ålder och var flytande i franska vid sju. Den vuxne Bentham fick ett stort inflytande på liberalismen, och grundade både utilitarismen och rättspositivismen. Han var en ovanligt originell tänkare.

Bentham var så originell att han ville fortsätta att göra nytta även efter sin död. Hur man kan göra det är kanske inte självklart men Bentham ordnade det så att hans kropp skulle balsameras och visas upp för studenter på University College London. Så nu har Bentham suttit i en låda till allmän beskådan sedan 1832 och inspirerat.

Trots att Bentham gav utförliga instruktioner om vad som skulle göras så gick balsameringen fel. Huvudet började ruttna och fick ersättas av en vaxkopia. Ett tag lät man huvudet ligga till beskådan på ett fat framför dockan. Senare förvarades det i en hattlåda i lådan. En gång stal inspirerade studenter huvudet och krävde att skolan donerade pengar till välgörenhet för att få tillbaka det. Det sägs också att de spelade fotboll med huvudet men det är förmodligen inte sant. Lösensumman betalades dock, så Bentham lyckades ändå göra lite nytta efter sin död.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Han har vad jag hört ständig plats i styrelsen för University College. Under de första åren innan huvudet börjat ruttna kördes han fram till varje styrelsemöte i sin låda och det antecknades i protokollet att "Mr Bentham har närvarat men ej deltagit i omröstningarna". Nuförtiden skriver man bara att han inte är närvarande.

Jan Wiklund sa...

Det var väl också Bentham som indirekt blev orsak till chartiströrelsen. Dess omedelbara orsak var ju protesterna mot de s.k. arbetshusen, där arbetslösa spärrades in, män för sig, kvinnor för sig och barn för sig. Och dessa hade föreslagits av Bentham som ett sätt att lösa arbetslöshetsproblemet.

På så sätt kan man nästan utnämna Bentham till arbetarrörelsens förfader, om än indirekt.