söndag, mars 27, 2011

I Pangloss fotspår


Brott finns. Brottslighet kommer att finnas under flera generationer, kanske all framtid. Det är utmaningen för politik och vetenskap, skriver DN.

Vad skulle hända om brottsligheten plötsligt försvann? Det raka svaret är att världsekonomin i stort skulle bryta samman på några dagar i ett stort antal länder. Vad skulle hända med alla poliser, fängelsepersonal, kuratorer, psykologer, försäkringstjänstemän, Securitasvakter, låssmeder, och alla som är yrkesverksamma i branscher och näringsverksamheter som lever på att hantera brott?

Så beroende är mänskligheten av brottsligheten.

Dessutom utförs hela tiden nya brott. På många håll i världen ökar antalet kriminella handlingar. Det måste finnas goda skäl, då vi lever i den bästa av tänkbara världar.

Vi kommer i överskådlig tid att leva med brott.

Det är från denna plattform vi måste agera, oavsett om vi uppfattar brottsligheten som positiv eller negativ för människan. Brottslighet finns, och har alltid funnits. Det vi kan kalla mördare finns, och har alltid funnits. När människan nu har tagit till sig elementär kunskap om hur man hanterar kriminalitet kan den kunskapen inte raderas ut. Man kan inte låtsas att den inte existerar, inte heller förhindra att den används.

Vi kan konstatera att alla samhällen i dag, med undantag för några länder utan regering, är konstruerade för att klara brottslighet. Varje mord eller rån ger en mängd ny kunskap som kan användas i framtiden. Brott har alltså goda sidor.

2 kommentarer:

Jan Wiklund sa...

Brottsligheten kan inte försvinna förrän alla regler försvinner. Finns det inga regler kan det heller inte finnas några brott.

Om brottsligheten visar tendenser att gå ner går det alltid att införa nya regler eller skärpa dom som finns. Då ökar brotten mot dem igen.

Pierre Gilly sa...

Jaaa, så behändigt!
BTW Har precis lånat din bok på bibblan. Den verkar lovande.