fredag, mars 04, 2011

Revolutionen går vidare

En efter en störtas nu arabvärldens diktatorer. En tjugoårig diktatur i Tunisien och ett trettioårigt förtryck i Egypten är redan över. Revolutionen i Libyen visar att folket kan resa sig även i rika förtryckarstater.

Fortsätter detta kommer det att bli den största geopolitiska förändringarna sedan östblocket föll ihop för tjugo år sedan. Inte minst om revolutionen når Saudiarabien och Kuwait, som har de största oljetillgångarna.

I brist på en organiserad opposition är det bokstavligen gatan som reser sig. Och denna gata består inte av islamister som så många här i väst varnat för. Islam som politiskt alternativ tycks bara ett marginellt stöd. De av oss som levt i den felaktiga tron att muslimer inte är redo för demokrati, kan andas ut.Visst finns det ett hat mot västvärlden i allmänhet, och USA i synnerhet i många muslimska länder. Men det man hatar är inte jeans, frihet, eller kristendom, utan våra regeringar som stödjer deras förtryckare.

USA stöttade Mubaraks trettioåriga diktatur med över femtio miljarder dollar. Sedan Khadaffi låtit västerländska oljebolag pumpa upp den Libyska oljan, har EU och USA i prakten, inte kommenterat hans övergrepp mot det libyska folket.

Frankrike har haft som princip att inte tala med oppositionen i någon arabisk diktatur. De flesta franska toppolitiker har regelbundet låtit sig bjudas på lyxresor av de nordafrikanska despoterna.

Hyckleriet är inte mindre i Sverige. Det var inte länge sedan Sverige försökte sälja övervakningsutrustning till Libyen. När hundratals egyptiska demonstranter mördats, och den svenske reportern Bernt Sundström blivit knivhuggen, kallade vår statsminister detta för ”fullständigt oacceptabelt”. Sedan meddelade han att Sverige ska fortsätta att sälja vapen till Egypten och andra diktatorer. Gärna ett fördömande, men först en rejäl vapenaffär, tycks vara Fredrik Reinfeldts devis.Det demokratiengagemanget västvärldens ledare visar upp när det gäller Irak, Afghanistan, Iran, Zimbabwe och ett par andra stater med stora naturtillgångar, och regimer som inte gör affärer på våra villkor, är plötsligt som bortblåst. Folket i arabvärlden har visat att de är redo för demokrati, men är vi i Sverige och västvärlden är det?

SvD1 , SvD2,SvD3, DN1

6 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Broder Moammars framtidsutsikter verkar något dimmiga, men kunde han inte byta bana och bli modedesigner i stället? Hans egna kläder tycks ju vittna om viss stil, elegans och originalitet.

Demokrati, vad är det ...?

Pierre Gilly sa...

Skulle du verkligen köpa en klänning, av den mannen, Björn? :)
(demokrati: oligarki)

Björn Nilsson sa...

Njaha, nu bär jag ju inte klänningar (i och med att jag skriver det har jag därmed kommit ut ur garderoben som icke varande transperson, vilket väl nästan får anses vågat i dessa dagar). Men vad sägs om en djärvt mönstrad kavaj eller kostym, en käck mössa, eller om vi införde manteln som klädplagg även här? I vårt understundom griniga klimat skulle det väl vara skönt att få svepa in sig i en härligt varm och vackert formgiven mantel, desajnad av Maison Frère Muammar!?!

Pierre Gilly sa...

Ja, mantel har väll varit ur mode i minst 1600 år nu. Kanske på tiden att den får en renässans. Har för mig att Václav Havel på egen hand ritade hur presidentgardets uniformer skulle vara, så dem kanske kunde bilda bolag tillsammans.

Anonym sa...

Den första bilden påminner om Svensk damtidnings pysselspalt, vad man kan göra med gamla gardiner...

Kerstin sa...

Det kanske är lite häftigt att tala om att "Sverige säljer" vapen idag. Vad jag förstår så ägs f.d. svensk vapenindustri numer av multinationella bolag. Så jag gissar att det i själva verket är USA som säljer de där vapnen, eller med USA-baserad industri befryndad sådan.

http://www.dagensarbete.se/home/da/home.NSF/unid/51887DD64E5E6BC4C125712400404B78?OpenDocument