onsdag, mars 16, 2011

Socialisterna på Bonniers


Den svenska vänstern bör göra upp med sin beundran för den libyska diktatorn. Det är också vänsterns fel att den libyska diktaturen hamnat i mediaskugga. Så tycks i alla fall Kjell Albin Abrahamson mena, i två texter i Skånskan 1. 2.

Han presenterar två korta citat som ska bevisa att vänstern älskat Kadaffi. I det första hävdar Abrahamson att religionshistorikern Mattias Gardell ska ha kallat Kadaffi för ”allas vår broder”. Läser man Gardells artikel – publicerad i kioskvältaren Anarkistisk tidskrift – så ser man att även Gardell använder citattecken kring uttrycket. Gardell citerar nämligen den libyska diktatorns anhängare, som kallar honom för ”allas vår broder”. Med Abrahamsons logik kan man lika hävda att Abrahamson själv, och nu undertecknande, anser att Khadaffi är ”allas vår broder”.

I den andra artikeln påstår Abrahamson att Olof Palme skulle ha sagt att den libyska diktaturens politik låg ” i linje med vår politik". Verkligen? Ville Palme göra om Sverige efter libysk modell? Läser man Claes Arvissons bok Olof Palme Med verkligheten som fiende ser man så, gudskelov, inte är fallet:

”Vid Palmes besök hos den libyske diktatorn överste Ghadaffi våren 1974 hyllades Sverige som ett självständigt och progressivt land ”i linje med vår egen politik”. Libyen hävdades det, skulle slå in på en socialdemokratisk väg.”


Den märkligaste tesen Abrahamson driver är kanske ändå den att vänstern skulle ha tystat rapportering och debatt om förtrycket i Libyen. Har verkligen socialisterna på Bonniers den makten, om de nu finns och vill? Är till och med SvD:s ledarsida styrd av vänstern? Finns det ett världsomspännande nätverk av vänstermänniskor som kontrollerar media?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kjell Albin Abrahamson är också samme man som oförtröttligt försvarar rasstaten israel och deras direkta eller indirekta folkmord på icke-judar i mellanöstern, vare sig det är i "ring p1" eller som "expert" i debattprogram.

När den ryktes och propagandabaserade hetsen mot ortodoxa serber rasade i västerländsk papegojmedia, inför under och tio år efter, NATOs uppstyckning av Jugoslavien, fanns och finns Abrahamson alltid där för att berätta för oss hur onda dessa "satans avkommor" är.

Problemet med Libyen är att västmakteras "humanitära bomb"-fanatiker från Clinton-eran nu vaknat till liv igen. Sant, Jugoslavien hade ingen olja men däremot en ytterst viktig landsdel och knutpunkt för pipe-lineprojektet AMBOS, med ledningar från Georgien över svarta havet till albanska hamnar, nämligen Kosovo, i vilken USA utan tillstånd byggt sin största militärbas och tortyrgulag sedan Vietnam, Camp Bondstel. Nu ockuperat och styrt av NATO officellt av albanska heroin,trafficking och organkarteller med den ökände "the snake" Tachi i spetsen.

Inga jämförelser i övrigt, Milosevic var folkvald och långt mindre skyldig til de bestialiteter NATO beskyllde honom för, än deras albanska och kroatiska klienter med amerikansk hjälp, men sataniseringen och hitler utmålningarna känns alltför väl igen liksom kravet från mediekonglomeraten att bomba landet. Gaddafi ÄR en diktator men en i sammanhanget långt bättre sådan en västmakterna och israel håller sig med i regionen, barnadödligheten är påfallande låg, liksom analfabetismen och en förhållandevis hög levnadsstandard liksom naturligtvis Afrikas största och bästa oljefyndigheter.

Vänsterns största misstag under Clinton-eran var att svälja balkanpropagandan med hull och hår och alliera sig med USA/NATO när bomberna regnade och ledarssidorna fylldes med hörsägen och rykten, de ena värre än de andra. Denna gång är man på sin vakt och bör så vara. Den libyska postkoloniala politiken och etniska sammansättning är mycket komplicerad men västmakternas intresse är enkelt: olja.

Anonym sa...

Kjell Albin Abrahamsson upphör aldrig att ge uttryck för sitt hat mot alla de som stödjer palestiernas legitima rättighjeter tii sin egen mark, idag ockuperad av israel.