tisdag, april 19, 2011

Från Pippi Bengtson till Slick ErlandssonCenterpartiet har länge profilerat sig som djurens vän. I alla fall så länge det inte kostar pengar. På sjuttiotalet fanns det en centerpartistisk riksdagsledamot som motionerade om ett förbud mot att hålla fåglar i bur. Om förslaget avsåg vår industrialiserade hönsuppfödning så var kanske Pippi-Bengtson, som han kom att kallas inte fullt så tokig.Idag har vi en centerpartistisk jordbruksminister som är djupt engagerad i tidelagsfrågor. Nu när det mesta av jordbrukspolitiken styrs från Bryssel har frågan om sex med djur blivit lika het som på medeltiden. Men Eskil Slick Erlandsson lutar ändå åt att tidelag inte bör kriminaliseras igen, för det är inte alltid lätt att veta vad som är ett övergrepp eller inte…
”Är det och ska det vara lagligt att på ett kön, stryka på något, som för exempelvis en hund smakar eller luktar gott, för att låta denna hund, slicka av det som är påstruket på könet?
Ja, det kan man fråga sig.

Märkligast av alla centerpartiska djurvänner är som bekant vår nuvarande miljöminister, Anders Carlgren, som tror att man kan öka den genetiska mångfalden i den svenska vargstammen genom att slumpvis skjuta av ett antal varje år.

Inom partiet är dock Anders Carlgrens sätt att resonera inget konstigt. I veckan följde Kristina Jonäng, tidigare medarbetare åt Carlgren, tidigare chefsstrateg, numera oppositionsråd, samma tankeschema. Bästa sättet att satsa på småföretag är att satsa på storföretag, och bästa sättet att satsa på små samhällen, är att investera i storstädernas infrastruktur. Centerpartiet är uppenbarligen även landsortens vän. Så länge det inte kostar pengar.

4 kommentarer:

Kerstin sa...

Ibland undrar man om Allianspartiernas brunn av okunnighet är helt bottenlös.

Pierre Gilly sa...

Ja, eller så räknar de med väljarnas okunnighet.

Jan Wiklund sa...

Människans förmåga att lura sig själv om det är i hennes intresse är gränslös. Någon - tror det var en amerikansk skönlitterär författare - hävdade att om någons inkomst berodde på att inte veta att 1+1=2 så skulle det vara omöjligt för denne att lära sig det.

Och i nutidens informationsvirrvarr är det dessvärre omöjligt att sprida upplysning om t.ex. regeringars dumheter. Eventuellt förnuft kommer att portioneras ut till dem som aktivt letar, och de är inte så många. Resten går det spårlöst förbi.

Pierre Gilly sa...

Ja, vem var det som sa det nu igen? Men alla de som tror pa propaganda, aven nar det gar emot deras egna ekonomiska intresssem...