måndag, april 11, 2011

Svårt för småföretagare i Alliansens Sverige.


Regeringens direktiv till försäkringskassan som gjort att svårt sjuka nekas ersättning, har uppmärksammats på grund av det mänskliga lidandet det orsakat. Men det kan också få allvarliga konsekvenser för småföretag. En anställd som är oförmögen att utföra sitt arbete kan driva ett mindre företag i konkurs. Antingen genom att nödvändigt arbete inte blir gjort, eller för att företaget tvingas anställa extra personal. Även om den anställde blir uppsagd eller självmant säger upp sig kan kostnaderna snabbt bli högre än vad ett mindre företag klarar.

Kraven på att arbetslösa måste söka ett visst antal jobb är också ett problem. Företag bombarderas av jobbansökningar från personer som vet att de inte har den bakgrund som jobbet kräver. Att sortera tar tid och kostar pengar.

Arbetslöshetsstatistiken visar också att det blivit svårare att rekrytera personal. Antalet lediga jobb ökar men arbetslösheten minskar inte som den borde. En förklaring kan vara den sänkta a-kassan. Den tvingade folk att ta jobb de var överkvalificerade för i början av krisen, och nu är inte alla beredda att byta jobb. Ökade krav på sjuka och arbetslösa är inte bara ett mänskligt lidande utan har också gjort det svårare att driva företag.

se även Ali Esbati

3 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Kan man inte helt enkelt avskriva socialmoderaterna vad det gäller "småföretagarvänlighet", i alla fall vad det gäller praktiska åtgärder? I teorin kan man ju vara hur "vänlig" som helst. Och sedan kan man ju fråga om det verkligen skall vara hur enkelt som helst att driva ett företag - man får väl ställa lite krav på organisationsförmåga och redlighet även hos F-skattebetalare?

Pierre Gilly sa...

Rent allmänt är det väldigt enkelt och obyråkratiskt att driva firma här jämfört med de flesta västländer. Jag ser inte förmågan att bolla med papper och paragrafer som eftersträvansvärt i sig. Höga skatter kan däremot vara ett bra instrument för att fasa ut lågproduktiva verksamheter. Det var sossarna bra på en gång i tiden.
Försäkringar är dock rätt viktig för företagande. Alliansens fifflande med sjukförsäkringarna är lika tokigt som regeringen Bildts försvar för den fasta växelkursen som gav oss 500 procents ränta.

Kerstin sa...

Flyttskatten har nog också bidragit till att folk inte flyttar på sig gärna som förr, eftersom det blir väldigt dyrt att göra det om man har en villa.