tisdag, maj 10, 2011

bin Ladin ur bildenKreon: En ovän är en ovän även sen han dött.
Antigone: En människa föds med vänner, inte fiender.Han får inte begravas i jord. Hans kropp ska bli ett skafferi åt fiskarna. Den ska ätas upp av ålar och hajar tills allt är slukat. Inga bilder av bin Ladins lik får visas. För så stor är emirens makt att blotta åsynen av hans döda kropp eller en grav kan ha en hypnotisk effekt på svaga själar. En grav kunde bli en vallfartsort, ett tempel kunde resas över den, en kult byggas upp.

President Obamas instruktioner om hur bin Ladins kropp ska behandlas är inte alldeles originella. Israel spred Adolf Eichmann aska i Medelhavet för att förhindra att hans grav blev en vallfartsort för nynazister.

Men det finns äldre förlagor. I Sofokles pjäs Antigone, skriven på 400-talet f Kr, befaller Thebes kung Kreon att brodersmördaren Polyneikes ”skall kastas utanför vårt rikes gränser obegravd”.

Antigone speglar ett dilemma som segrare under tusentals år stått inför: hur upprätthåller segraren bäst sin auktoritet? Kreons lösning var att låta Polyneikes kropp ruttna på marken och ätas av hundar i hopp om att äckel, rädsla och förödmjukelse skulle avskräcka från fortsatt motstånd.

Romerska politiker använde ofta skräck och förnedringstaktik, vilket bland annat praktiken att korsfästa upprorsmän vittnar om. Även besegrade folks ledare, som den galliska krigaren Vercingetorix visades upp i Rom, kedjade som djur, och avrättades sedan offentligt, under utstuderat plågsamma former. Den filmade avrättningen av Saddam Hussein, bilderna som togs av honom i kalsonger, eller av Husseins döda söner, är mer sentida exempel på hur förnedring används som politisk propaganda.

Obama är mer sofistikerad än romarna och George Bush. I stället för att visa det ohyggliga, som i en billig skräckfilm, förmedlar Obama det med hjälp av en bild på sig själv och sina medarbetare som ska ha tagits när de följer attacken i realtid.

På det här fotot – som publicerats världen över – har Obama ett plågat ansiktsuttryck han aldrig visat tidigare, och Hillary Clinton för som i chock en hand över munnen. Kanske är det första gången dessa amerikanska toppolitiker bevittnar hur människor skjuts ihjäl live. Fotografiet förmedlar att något ohyggligt händer, utan att visa det, samtidigt som sympatin riktas mot dem som beordrat attacken, i stället till dem som dödas. Det är verkligt, men en verklighet som regisserats av Vita Husets duktiga kommunikationsexperter.

SvD1 DN DN2

2 kommentarer:

Anonym sa...

Många har gått på bluffen.
Den välinformerade vet redan att bilden inte föreställer dem när de ser attacke live. Deras livefeed klipptes vid ingrandet av säkerhetsskäl. Vad mer är förskönat i denna välregisserade såpa?

Kerstin sa...

Och igår fick jag i ett mejl tips om en sida som redovisar en opinionsundersökning i USA om vad amerikanerna anser om mördandet av bin Ladin. Det var ingen uppbygglig läsning.

http://awesome.good.is/transparency/web/1105/osama-bin-laden/transparency.jpg

Och vill man veta vad bin Laden sade om 9/11-attacken så ka man göra det här:
http://www.counterpunch.org/dinh05042011.html

Mycket tyder på att han inte var skyldig till det som alla anklagar honom för, även om han inspirerat till andra terrordåd.
Propaganda är otroligt effektivt, ja rent ruskigt effektivt och de flesta människorna tycks inte förstå vad ett demokratiskt rättssystem handlar om.