tisdag, maj 03, 2011

Ikoner lever bättre utan kropp
En ikon har dödats men som alla vet så är ikoner inte beroende av en kropp för att leva. Tvärtom, ikoner blir i regel starkare och mer levande av att dö. För personer som Marilyn Monroe och Che Guevara är det snarare en fördel att lämna den fysiska världen. Befriade från fysikens lagar skapar vi ikoner efter våra behov och önskemål.

Vårt behov av bin Ladin är så stort att all information som skulle förminska vårt älskade hatobjekt försvinner. al-Qaida upphörde till exempel att fungera som en operationell organisation redan i Tora Bora 2002. Det är en utbredd uppfattning inom västerländska underrättelsetjänster.

Av de 400 aktiva medlemmar som organisationen hade 2001 sägs bara ett femtiotal återstå. Det är huvudsakligen andrahandsfigurer. Undantaget var bin Ladin själv och Ayman al-Zawahiri. Ingen av dem har operationell förmåga. De hade till och med problem att kommunicera med omvärlden. Det sägs ju också vara bin Ladins budbärare som till slut ledde amerikanerna till gömstället.

bin Ladin och al-Qaida har blivit franchiseterrorism. Lokala terrorister, som de som utförde attackerna mot Madrid 2004, hävdar att de är en del av al-Qaida då de vet att det automatiskt ger större uppmärksamhet i väst. Av politiska skäl har det dock varit omöjligt för Vita Huset att öppet erkänna att underrättelsetjänsten anser att al-Qaida är besegrat sedan länge tillbaka.

Ett annat faktum som det närmast varit tabu att ta upp är att bin Ladin aldrig varit efterlyst för attacken mot World Trade Center den 11 september 2001. Bin Laden fanns visserligen på FBI:s lista över USA:s mest eftersökta brottslingar, men brotten han kopplades till var attentaten mot amerikanska ambassader i Afrika. När en amerikansk journalist frågade FBI hur det kom sig att det inte stod något om den 11 september på bin Ladins efterlysning svarade en tjänsteman att de saknade bevis.

En vanlig fråga som rests i media är om bin Ladins död kommer att leda till fler terroristattacker. (Det är visserligen nästan uteslutande ickemuslimska organisationer som begår attacker i Europa eller USA.) Kanske kommer demokratiseringen av arabvärlden att leda till ökad extremism? Terrorism och demokrati hänger ihop, lite som avigan och rätan. Anarkisterna som smällde bomber i början på 1900-talet, Röda Arméfraktionen och andra terroristorganisationer, alla har ju haft som verksamhetsidé att skrämma fram en viss politik.

Att den allmänna opinionen skulle ha makt, existensen av någon form av demokrati, eller vilja till demokrati, är en förutsättning för terrorismen. Det är meningslöst att spränga civila i luften i länder där regeringen kontrollerar media och inte alls behöver bry sig om vad allmänheten tycker.

Demokratiseringen i arabvärlden är positiv men vår egen historia visar att det inte alltid är en tebjudning.

Om och hur ikonen bin Ladin kommer att användas i framtiden beror helt på hur de folkliga revolutionerna i arabvärlden kommer att utvecklas.

Publicerad i Kristianstadsbladet

1 kommentar:

Anonym sa...

Ett mäktigt evenemang från en riktig stormakt är årliga Victory day parade på röda torget imorgon, då man firar den ryska segern över fascismen. Svenska politiker som CB borde skickas dit med knalltransport. Här är förra årets:

http://www.youtube.com/watch?v=qoLKsB1z5Ak