söndag, maj 22, 2011

Till enfaldens försvar


Det där är Sveriges finansminister säger jag och pekar på en cyklist med hästsvans. Det tar ett tag innan min iranska vän förstår att jag inte skämtar. Hemma skulle någon med makt och pengar aldrig cykla, säger hon. Det är sant i större delen av världen.

Ett IT snillen som Niklas Zennström firar en lyckad miljardaffär med pastamiddag hemma. Ikeas Ingvar Kamprad vill gärna få svenska folket att tro att han nästan lever som en munk. Det ska vara anspråkslöst, spartanskt och informellt.

Arbete är vägen till lyckan men att konsumera dess frukter ses som frosserie. Vi har ett enormt överskott i handeln med utlandet, statens bugetöverskott är jättelikt och även många kommuner går med plus. Detta trots att världsekonomin inte precis går på högvarv. Lönernas andel av BNP har minskat dramatiskt de senaste trettio åren, men det talar man lika lite om som överskotten.

Problemet med vår budgetära lutheranism är inte bara moralisk utan också praktisk. Offentliga överskotten är ofta tecken på att något är fel. En fjärdedel av det statliga kommer till exempel från sjukförsäkringsavgiften. Svenska folket betalar in till en försäkring, men pengarna går inte till de sjuka. Detta trots att sjukförsäkringen, i likhet med andra typer av försäkringar, är viktig för att företagen ska fungera bra.

Även det bolagiserade SOS Alarm ska tydligen bidra till överskottet i de offentliga finanserna. Kravet är en avkastning på 12 procent! För att klara vinstkraven bemannas många larmtelefoner med outbildad personal.

Bolagisering, privatisering, upphandling, vinstkrav, och http://www.blogger.com/img/blank.gifskattesänkningar, sammanfattar mycket som hhttp://www.blogger.com/img/blank.gifänt de senaste trettio åren. Men konsekvensanalyser har blivit omodernt.

Så fort resultatet av ett beslut inte verkar bra hittar man i stället på nya skäl till varför den genomförts. När det visar sig att jobbcoacherna förmedlar färre jobb än den vanliga arbetsförmedlingen heter det att syftet var att skapa mångfald.

Skolan, äldreboendet, elbolagen, och nu senast också apoteken konkurrensutsätts. Allt ska drivas i vinstsyfte. Och även om kvalitén försämras, och priserna går upp, så rivs inga reformer upp. Mångfald har blivit vår tids enfald.

SvD1 DN1 DN2

2 kommentarer:

Jan Wiklund sa...

Tacka fan för att dom inte behöver ompröva något när vi aldrig gör uppror!

Ett ordentligt kaos skulle behövas, det är det enda dom är rädda för.

Freddy sa...

Fast privat konsumtionsfrosseri är väl ganska allmänt accepterat, försök ifrågasätt nån medelsvenssons hämningslösa flygande och renoverande med lånta pengar. De där Borg o Kamprad-poserna är ju väldigt udda och inget som smittar av sig direkt. Ajabaja med offentlig konsumtion, men privatlån till bostad ses som investering i nåt värdesäkert