söndag, juni 26, 2011

Ett bisarrt svenskt äventyr i Libyen


En närmast enig riksdag har beslutat att förlänga och bredda Sveriges bidrag till kriget i Libyen. Vår militär ska skydda civilbefolkningen och ”stärka de krafter som verkar för demokrati”, hävdar riksdagen. För att uppnå detta måste man störta landets diktator.

Denna diktator är beväpnad av samma stormakter som nu angriper honom. Även Sveriges borgliga regering försökte så sent som förra året sälja krigsmateriel till Libyen. Men nu är det uppenbart andra tider. Även diktaturen Förenade Arabemiraten hävdar att man månar om de civila och skickar plan.

Det låter fint men finns det någon realism i dessa ambitioner? Går det verkligen att skydda civila och avsätta en diktator med hjälp av bombplan i stratosfären. Faktum är att Sverige deltar i ett krig där kvinnor och barn dödas av bomber från demokratiska stater.

Och kommer Libyen verkligen att bli demokratiskt om Gadaffi störtas? Flera av upprorsmännens ledare var ju till alldeles nyligen lojala med regimen i Tripoli. Har Gadaffis tidigare justitieminister, känd för att ha torterat de bulgariska sjuksköterskor som Libyen höll som gisslan för några år sedan, men nu blivit en av rebellernas främste ledare, plötsligt gått och blivit demokrat?

För tio år sedan beslutade en lika enig riksdag att skicka svenska soldater till Afghanistan. De är kvar än i dag. Skälen till varför Sverige krigar i Afghanistan har varierat genom åren. Sverige och dess allierade saknar fortfarande en realistisk strategi för att uppnå vad det än nu är man säger sig vilja göra i Afghanistan. Försöken att införa demokrati tycks i alla fall vara övergivna. I dag skyddar Sverige en knarkdiktatur. Trots detta är riksdagsmajoriteten fortfarande förbluffande enig om att kriga vidare i Afghanistan. Inget tyder på att svenska politiker lärt något av fiaskot i Afghanistan.

För ett år sedan var Sveriges och västmakternas ledare eniga om att man kunde sälja vapen och krigsmateriel till Gadaffi. Nu är samma ledare lika övertygade om att de kan bomba fram ett paradis i Libyen.

Aftonbladet
Demokratiskt haveri bakom Afghanistanpolitik
Afghanistan och krigsretorikens ABC
SvD1
SvD2
DN

1 kommentar:

Anonym sa...

Du bör kanske länka till andra källor också än de "trovärdiga".
The media isn't reporting the meaning behind Libya