onsdag, juni 29, 2011

Invandrare en god affär


Trots att invandrare får långt högre stöd från det offentliga än befolkningens genomsnitt tjänar staten ändå pengar på dem. Det visar beräkningar från norska Statistisk sentralbyrå som skriver norska Aftenposten.

2006 fick första generationens Invandrare i Norge 11,7 miljarder i olika former av bidrag. Samma år beräknas de ha betalt in 17 miljarder kronor i skatt. Invandrare är alltså en god affär för statskassan.

SvD DN DN2

12 kommentarer:

Anonym sa...

Men Herregud, hur jämför du? Lär dig intellektuellt tänkande tack.

Invandrarna bidrar därmed inte lika mycket som infödda svenskar till exempelvis skola, vård och omsorg och annat eftersom svenskarna får mindre i bidrag.

I klartext: Invandrarna får betala mindre för skola, vård och omsorg än vad svenskarna behöver göra eftersom invandrarnas skatteinbetalningar går tillbaks till dem själva, vilket det inte gör till svenskarna. Kort kan man jämföra det med att invandrarna betalar mindre i skatt. Är det rättvist?

Ur ett helhetsperspektiv uppstår alltså en brist någon annanstans eftersom invandrarna får mer i bidrag och är kraftigt överrepresenterade inom detta, ibland upp till 10 ggr. Läs Affes statistikblogg för ocensurerade fakta.

Pierre Gilly sa...

Många har ju redan gått i skola i sina hemländer. Andra får lite billiga SFI kurser innan de blir billig arbetskraft inom bland annat vården.

Anonym sa...

Pierre Gilly ovan har helt rätt. De flesta har faktiskt redan utbildningar, i många fall utbildningar som skulle ha kostat många miljarder då vi i Sverige har fri skolgång för medborgare och sådana med PUT. I det stora hela tjänar vi på det.

Samtidigt är det extremt snedvridet bland invandrare på individnivå. Man kan inte ens peka ut en viss grupp (som t ex "somalier"), eftersom personer from Somalia i vissa delar av landet klarar sig mycket bättre och är inblandade i färre brott jämfört med andra delar av landet.

Det största problemet just nu är att så många faller för SD:s retorik. Det skapar färre jobb och färre möjligheter för invandrare i gemen. Det i sin tur gör att Sverige utarmas, fler går på bidrag och färre betalar skatt.

Anonym sa...

Snyggt försök. SFI är inte speciellt billigt, dessutom hamnar de på bidrag under tiden de läser SFI, vidare till komvix och de få som klarar av detta pluggar på universitet, vilket också innehåller en bidragsdel. Skolan i deras hemländer är både otillräcklig (usel kvalitet) samt väldigt väldigt svår att assimilera ihop med västerländsk skola. Jag har själv arbetat på en flyktingförläggning så jag har troligtvis mer erfarenhet än du angående flyktingars utbildning och hur den står sig i förhållande till våra utbildningar.

Det finns mängder av humana argument för att försvara vårt höga flyktingantal i Sverige, men att som du sitta och koka ihop en rövarhistoria om att det skulle vara ekonomiskt lönsamt är bara skrattretande. Jag har aldrig riktigt blivit klok på varken er VPK-kramare eller SD-gänget när ni anklagar varandra för lögner, den som säger att det är humant att ta emnot flyktingar har rätt. Den som säger att det är en ekonomisk massförlust att ta emot dem har också rätt. Kan inte era sidor enas om att båda har rätt?

Anonym sa...

Tja, dina beräkningar drivs av en önskan att bevisa en poäng som är grovt felaktig. Beräkningar som har någon sorts kvalitet visar på en STOR kostnad. Cirka 40 miljarder per år. Det är pengar det. Fundera på vad man skulle kunna göra med dem istället och om vi vill att kostnaden skall öka. Och nej, siffrorna är inte SD-propaganda utan framtagna av en professor i nationalekonomi, Jan Ekberg i Växjö.

http://www.realtid.se/ArticlePages/200804/08/20080408171847_Realtid518/20080408171847_Realtid518.dbp.asp

Pierre Gilly sa...

Jag har inte gjort några beräkningar: det är norska statistiska centralbyrån som gjort dem.

Jag noterar att Norge har runt tre procent arbetslöshet medan Sveriges är uppe i åtta procent. Det göra en enorm skillnad i skatteunderlaget, inte minst från invandrare. Det är inte invandrarna som är problemet utan regeringens jobbpolitik.

Pierre Gilly sa...

Dessutom gick den svenska statskassan med 95 miljarder kronor i överskott förra året.

Kerstin sa...

Anonym invandrarhesare:
Det är visserligen så att de kan få några år på Sfi och att det kostar, men en svensk som är färdigutbildad och vuxen har gått i förskola och 9 år i grundskola, bekostade av skattebetalarna och med barnbidrag samt tre år på gymnasium, med studiebidrag och en hel del går ytterligare 3-4 år i statligt bekostade högskolor och universitet med studiestöd vid sidan av studielånet.

Det är en otrolig skillnad på kostnader i slutänden alltså. Och i jämförelse med vad en ingenjörsutbildning, läkarutbildning, utbildningar som många invandrare faktiskt har, kostar sfi bara en struntsumma, så sluta prata strunt.

Anonym sa...

Om det som som Pierre Gilly verkar vilja säga - att invandring är lönsamt - är sant, så har han funnit en lösning på Greklands problem. Man hör ju också talas om att Italien är lite skakigt ekonomiskt. Så blir det väl när man inte förstår värdet av guldgruvan på Lampedusa. Uppriktigt sagt Pierre - mycket av det du säger kan jag hålla med om, men ifråga om invandring verkar du bli allt mer desperat./anonym1820

Anonym sa...

Ja herregud vilket trams. Äpplen och päron var det.. Om det bara vore graden av nyttig utbildning och graden av lätthet i integrerimg skulle vi ju bara ta emot invandrare från östeuropa och eventuellt asien. Hur mycket hjälper en värdelös utbildning? Och i de mest invnadrartäta staderna och stadsdelarna vimlar det förstås av raketingenjörer. Södertälje är ju som bekant ett centrum för bildning och vetenskap pågrund av sin exceptionellt stora invandring. Vore det ekonomiska principer och humana faktorer som styrde svensk invandringspolitik skulle den se helt annorlunda ut än nu, när den främst "styrs" av fegheten och försöken från politker att skyla över det stora Haveriet.

Anonym sa...

I år finns ca 800 000 helt bidragsförsörjda invandrare i landet.

(Källor: ESO expertgrupp, rapporter, 2009, Invandringen och de offentliga finanserna sid 63 och 77, + migrationsverkets statistik över PUT sedan 2006, + SCBs rapport, publikationer, 2010: Integration ett regionalt perspektiv sid 139)

Kostnaden för en person i ”utanförskap” uppges till mellan 300 000 (Maria Leissners romutredning)

540 000 (Norsjö kommun, ersättning för personer med uppehållstillstånd, årlig ersättning)

eller 640 000 (Lekeberg kommun, Rapport: Kan man räkna på människor och hur de mår, sid 20)

Vilket ger en kostnad i år på mellan 240 och 512 miljarder. Med en troligaste kostnad (migrationsverkets/Norsjös siffror) på 432 miljarder.

Ökningen av kostnaden just nu, med nuvarande nivåer på invandring och arbetslöshet bland de som kommer, är ungefär 33 miljarder/år.

Pierre Gilly sa...

Anonym 9:18
Det är surrealistiska siffror. Om de stämde skulle man nästan helt kunna avskaffa kommunalskatten och ändå bibehålla den kommunala servicen.