söndag, juni 26, 2011

Sverige och det tjugoförsta århundradetSedan borgarna kom till makten har arbetslösheten ökat med trettio procent. BNP per capita har sjunkit. Regeringen låter försäkringskassan friskförklara folk som läkare anser för sjuka för att arbeta. Det enorma överskottet i sjukförsäkringssystemet använder man till annat, trots att det just är en försäkring avsedd att gå till sjuka.

Bild från Pulvermos

Saab hålleratti konkurs, regeringen har låtit Vattenfall investera miljarder i tyska kärnkraftsverk som ska stängas men näringsministern är jättenöjd med sin egen insats.

Sverige har deltagit i det hopplösa kriget i Afghanistan i tio år men utrikesminister Bildt förklarar utan att rodna att det är en framgång. Nu har Sverige också anslutit sig till ett anfallskrig mot Libyen.

Myndigheter bedriver allt mer partipolitisk propaganda. FRA gör reklam för avlyssning, försäkringskassan förklarar hur bra det är med utförsäkringar och Försvarsmakten gör reklam för kriget i Afghanistan. Myndigheter får rätta sig i ledet eller läggas ner som djurskyddsverket och arbetslivsinstitutet. Regeringen ger partiets propagandakonsulter statsavlönade toppjobb i statsförvaltningen. Skattebetalarnas pengar används till PR konsulter som ska framställa regeringens fiaskon som framgångar.

Regeringen och borgliga opinionsbildare diskuterar låtsaslösningar på låtsasproblem. Biståndsministern svartmålar SIDAS arbete, skolministern ägnar det mesta av sin tid åt att ge en förvrängd bild av skolan, och regeringens tal om ett massivt fusk i socialförsäkringarna har visat sig vara nonsens. Om det inte räcker så talar diskuterar man gärna tidelag, hedersmord, slöjor och huruvida människor från andra länder till sin natur är kriminella.

DN
Aftonbladet

11 kommentarer:

Anonym sa...

Vem sa "till sin natur" förutom du? Klarar ni aldrig av att diskutera sakligt utan måste skapa halmgubbar?

Ni är patetiska.

Pierre Gilly sa...

Om man hävdar att det inte finns socioekonomiska förklaringar så återstår väll ändå bara kultur eller ras?

Anonym sa...

Visst. Och man föds då alltså med en viss kultur? (för annars är det inte ens natur)

Kan du förklara hur det går till, vilka gener är det som bär dessa kulturer eftersom det är del av ens natur?

Med din virriga definition blir det likhetstecken mellan just ras och kultur. Och det är det inte. (Hur förklarar du adoptivbarn förresten?)

Som sagt.. patetiskt. Sluta virra till begreppen. DU talar om natur, ras osv. För DU vill att det skall vara rasism så du kan fördömma och klappa dig själv på ryggen över hur duktig du är.

Ingen annan pratar om detta.

Anonym sa...

Du är för ung för att vara så där gnällig. Du får vänta sådär fyrtio - femtio år.

Socialliberal sa...

Ja, SAAB (ett privatägt företag) kommer med all säkerhet att gå i konkurs.
-Hur är detta regeringens fel?

Pierre Gilly sa...

Socialliberal: Vi har inte haft en industripolitik värd namnet på länge. Andra länders regeringar hade gått in och strukturerat om verksamheten under ordnade former. Så gör till exempel USA nu med sin bilindustri. Nej, vi satsar i stället skattebetalarnas pengar på kärnkraft i Tyskland och SAS (som är helt oviktigt ur industriell synpunkt)

Jan Wiklund sa...

Ja, USA, och naturligtvis även Japan, har industripolitik. Inom EU är det förbjudet eftersom det anses vara "snedvridande". Dvs dom stora, Tyskland och Frankrike, kan ha det ändå för att dom är stora. Men för Sverige är det förbjudet. Oavsett politisk majoritet.

Andreas sa...

"huruvida människor från andra länder till sin natur är kriminella. "

Artikeln betonade att det har med kultur att göra, inte "natur". Natur var något du lade till. Hade du LÄST artikeln hade du sett att de även konstaterade att Sri-lankianer och kineser begick FÄRRE brott
än etniska norrmän.

Pierre Gilly sa...

Andreas: Din förståelse av ordet natur är något begränsad. I filosofisk mening betyder natur något/någons inneboende strävan eller mål. Svenska akademin beskriver till exempel sin ordbok så här: "Svenska Akademiens ordlista är till sin natur en samling rekommendationer." Om någon hävdar att svensken till sin natur är si eller så förstår nog de flesta att man menar detsamma som till sättet.

Ledaren, som jag naturligtvis läst avfärdar socioekonomiska förklaringar. Då återstår bara kultur eller gener. Finns det någon kultur som är särskilt benägen att ägna sig åt illegal organhandel? Vi vet alla vem som ägnade sig åt den typen av "vetenskapliga" spekulationer en gång i tiden.

Socialliberal sa...

Pierre Gilly:
Men, vänta en stund...SAAB har sedan länge varit mer eller mindre en kuliss; de tillverkar inte ens SAAB längre, de gör Opel/Vouxhall Insignia med SAAB-badge. Sådana tillverkas bättre i Russelsheim och Luton. Det finns också ett gigantiskt produktionskapacitets överskott på bilar i den viktklassen. Det går inte heller att trycka in sig i övre premiumklassen från den smala plattformen, tyvärr. Att den tyska federala regeringen och den franska republiken har finansiella muskler att hjälpa sina bilbolag har att göra med att de har ex. har en hemmamarknad att lita på, och att det faktiskt finns någonting att bygga vidare på än ytterligare en Opel-klon med de allra värsta dragen från "det gamla GM". PSA, MB och Audi är ljusår före. Det finns inte dem resurserna att plöja vidare här ifrån.
I övrigt håller jag helt med dig om tyskkärnkraft och konkurs-SAS, helt vansinnigt sätt att hantera skattepengar på. Lika mycket som att plöja ner dem i en fabrik som gör Opel Insignia ingen vill ha, bara för att denna Opel har en SAAB badge.

-SAAB dog när GM drog ur sladden, nu är vi tvugna att stänga av respiratorn, efter decenier av återupplivningsförsök.

Pierre Gilly sa...

Socialliberal: Du har rätt i att SAAB mer eller mindre är ett tomt skal. Jag är kritisk till hur man låtit det ske. Inte minst genom att tillåta att olika skojare fått ta över verksamheten. Ett värre exempel är hur man lät tyskarna köpa kontrollen över Scania. Tyskarna hade ju knappast tillåtit att Scania köpt upp Volkswagen.

Jag menar inte att regeringen ska driva vidare befintlig verksamhet men någon form av omstrukturering behövs. Det finns ju ändå rätt mycket kompetens kvar inom företaget som man kanske inte bara ska lösa upp hur som helst.

Regeringen anser att Sverige ska bli ett ledande land inom bioteknik - och vill föra över biståndspengar till bioteknisk forskning. Så när de hävdar att regeringen inte ska lägga sig i är det nys. Den saknar bara visioner.