tisdag, juli 05, 2011

Om detta må ni inte berätta


Kvinnan på bilden här är död. Hon blev halshuggen offentligt. 54 åriga Ruyati binti Sapubi, från Indonesien, arbetade som hembiträde i en välbärgad saudisk familj. Hon dömdes till döden av saudiska myndigheter för att ha mördat sin arbetsköpare efter att ha blivit illa behandlad. Så är i alla fall den officiella versionen. Andra menar att hon blev syndabocken i ett familjedrama och att hennes bekännelse tvingats fram under tortyr. Gästarbetare i Saudiarabien är ofta rättslösa och det är svårt att veta om hon verkligen gjort sig skyldig till det brott hon dömdes för.

En sak är dock uppenbar: Ruyati dömdes och avrättades utan att västerländska medier ägnat hennes öde någon uppmärksamhet. Svenska opinionsbildare som vanligtvis upprörs över avrättningar i Iran är fullständigt likgiltiga inför vad som händer i Saudiarabien eller andra proamerikanska diktaturer. Ingen reser några krav på att den svenska regeringen ska reagera eller ens sluta att sälja krigsmaterial. Men Sverige är inte värre än andra länder. Den tredje juli beslutade den tyska regeringen att sälja stridsvagnar till Saudiarabien. Men vem bryr sig.SvD SvD2 SvD3 DN

1 kommentar:

Jan Wiklund sa...

Behovet av en självständig dagstidning - på papper eller internet - som verkligen kan konkurrera med DN och dom andra pravdakanalerna framstår för varje dag allt tydligare.