söndag, augusti 28, 2011

Chicago - drömmar och verklighet


Som tolfte bok i Ordfronts serie om reportagets mästare har turen (1999) kommit till den amerikanska journalisten Studs Terkel. I Chicago, röster från ett sekel har Stig Hansén och Claes Thor valt ut några av de bästa intervjuer Studs Terkel gjort under sina femtio yrkesverksamma år.

Resultat har blivit en läsvärd bok som närmast verkar ha skrivit sig själv. Så är det naturligtvis inte. Bakom alla fantastiska intervjuer ligger ett enormt arbete och en djävulsk skicklighet i att få folk att öppna sig.

Utgångspunkten för Terkels intervjuer är oftast en lika enkel som komplicerad fråga. Hur såg dina drömmar och förhoppningar ut? Hur gick det sedan. Ibland följer han upp samma personer flera decennier senare för att höra hur de tycker att deras liv utvecklats. Det blir intressanta möten.

Frågorna leder till berättelser som kan möta sig med Honoré de Balzacs mänskliga komedi. Det är frestande att hävda att Terkel genom sina intervjuer förmedlar den amerikanska historien ur det amerikanska folkets mun. De personliga berättelserna känns både allmängiltiga och tidstypiska.

Det är lätt låta sig charmas av medborgarrättsaktivisten Florence Scala som berättar om sin uppväxt i fattiga Chicagokvarteret Hull House under depressionen, ishockeyspelaren Eric Nesterenkos livsfilosofi, indrivaren Kid Pharaos äventyr och hela den brokiga skaran av intervjuades berättelser.

Det är så lätt att man frestas att glömma att intervjuaren också är en människa av kött och blod med värderingar som mer eller mindre styrt arbetet. Det räcker kanske med att påminna att förebilden för Terkels bok Rapport från en amerikansk stad (som kom 1968 på svenska) var Jan Myrdals Rapport från Kinesisk by (från 1963). Även Myrdals bok är fantastisk läsning: hela den kinesiska historien från kejsardömets fall berättas indirekt genom invånarna i en liten nordkinesisk by. Det finns bara en haka med detta odiskutabla mästerverk: den bild av Kinas historia som förmedlas bekräftar till 100 procent den maoistiska propagandan.

Det utesluter inte att man både kan lära sig mycket om det amerikanska samhället och bli underhållen genom att läsa Studs Terkel.

Publicerad i Ny Tid (1999)

Chicago Röster från ett sekel (1999)
Studs Terkel
Ordfront

Inga kommentarer: