tisdag, augusti 16, 2011

Existensiella humoresker


De som tycker att Jean-Paul Sartres existentialism är intressant men aldrig orkat läsa hans böcker för att de är så deprimerande borde ta en titt på den socialistiska miljonären, bokförläggaren, satirikern, debattören och novellisten Erik Wijks bok, Vill leva livet.

Det är intelligent underhållning som inbjuder till eftertanke. Grundtemat är likartat: i åtta fristående berättelser behandlas den lika enkla som svårlösta frågan om hur man bör leva sitt liv. Det handlar om människor vars drömmar uppfyllts, krossats eller som kanske aldrig haft några. Och om vad tiden gör med gamla ideal, kärlek och åtrå.

Men allt det ångestfyllda hos Sartre har blandats upp med något lättsammare hos Wijk. Det är behagligt obehagligt. Själv kallar han sina berättelser för ”existentiella humoresker”. Och visst finns det något komiskt i berättelsen om den gamle mannen som aldrig hävdade sig gentemot chefen eller den radikale unge mannen som skäms över att ha blivit borgerlig. Men man orkar bara nästan skratta för oftast är det ganska synd om människan även här.

Anmälan har gått i Kristianstadsbladet (2002)

Vill leva livet
Erik Wijk
Manifest förlag eller Ordfront förlag

Inga kommentarer: