onsdag, augusti 17, 2011

När kapitalet tar till vapen

Bilden har blivit klassisk. Den amerikanska soldaten som håller en naken irakisk man i koppel har blivit en symbol för USA:s krig i Irak. Det är inte konstigt att Andreas Malm har den som omslagsbild till sin nya bok, När kapitalet tar till vapen. I den försöker han med Irakkriget som exempel förklara vad som orsakar krig.

Från att ha producerat hälften av världens olja får USA idag inte ens upp hälften av den egna konsumtionen ur egna brunnar, noterar Malm. Och andelen sjunker snabbt. År 2020 beräknas amerikanarna importera 90 procent av sin olja. Nästan alla stora oljeproducenter utanför Mellanöstern har förbrukat eller kommer snart att ha förbrukat hälften av sina reserver. Det innebär inte bara att produktionen minskar utan också att kostnaderna för fortsatt utvinning ur de sinande fälten exploderar.

Under första världskriget fick de amerikanska oljeproducenterna ut 28 gånger så mycket energi som de satsade på sin utvinning. Idag får de bara ut dubbelt så mycket och snart kan det vara en förlustaffär. Mellanöstern är däremot fortfarande fullt av olja som kan tas upp till extremt billig kostnad. Kruxet är att många av dessa regimer inte alls tycks vara intresserade av att hålla produktion och pris på en nivå som gynnar oss i den oljekonsumerande världen. De vill helt enkelt, som Malm skriver, hushålla med en tillgång som i en del fall är deras enda.Malms tegelsten gör det intuitiva medvetet: Han resonerar kring kopplingen mellan kapitalism och krig utan att förlora markkontakten. Teoretiska resonemang varvas med väl utvalda siffror. Även om tonen kanske blir lite väl gäll ibland och adjektiven kan hopa sig på sina ställen är det en ytterst välskriven och medryckande bok.

Jag tror att Malm har rätt i att USA:s krig i Irak faktiskt syftar till att tillvarata hela den industrialiserade världens intressen, men jag är inte alls lika övertygad om att det var nödvändigt att angripa Irak för profitens skull. Olje- och vapenjuntan i Vita huset ser visserligen bara en väg men de flesta oljeexperter ser inte lika dystert på framtiden som de Malm hämtat sina prognoser ifrån. Den rika världen har inte heller en enhetlig syn på hur man bäst kommer över Mellanösterns olja, vilket Frankrikes och Tysklands motstånd mot kriget visat.

Precis som Malm förklarar i sin bok så är det den amerikanska oljesituationen och det militärindustriella komplexet som ligger bakom kriget, men det är just detta som gör det mindre troligt att till exempel EU skulle ta över USA:s roll som aggressiv militär supermakt. Europa för en helt annan energipolitik med till exempel höga bensinskatter. USA är däremot byggt på billig olja - de förbrukar mer än dubbelt så mycket som oss per person - och de gör mycket lite för att minska sitt beroende.

Malm kritiserar Immanuel Wallerstein och Emmanuel Todd ("undergångsprofeter") som menar att USA är på dekis utan att se någon svaghet i det gigantiska amerikanska handelsbalansunderskottet. USA är idag i ett parasitärt förhållande till resten av världen. Man har inte fler industrirobotar än Tyskland.

Till skillnad från Malm har jag svårt att tro att resten av världen snällt kommer att finansiera den amerikanska överkonsumtionen i all fortsättning. Jag tror inte på en ekonomi där två procent av arbetskraften sitter i fängelse och de branscher som sysselsätter flest människor är just fängelser och det militärindustriella komplexet.

Om USA lyckas krossa det irakiska motståndet och ockupationen blir en lönsam affär kanske Kina, Japan och Europa fortsätter att finansiera amerikanska oljekrig en tid framåt. Mer troligt är att man misslyckas. Irakkriget kan bli det strå som knäcker den amerikanska kamelens rygg på samma sätt som kriget i Afghanistan sög musten ur Sovjetunionen.


När kapitalet tar till vapen. Om imperialism i vår tid
Andreas Malm
Agora

Publicerad i Kristianstadsbladet (2004)

2 kommentarer:

Jan Wiklund sa...

De mest optimistiska räknar med att oljeutvinningen börjar krypa neråt runt 2030. De mer pessimistiska räknar med att det redan har inträffat. Pentagon räknar med ca 2014.

Fullt ut är det förstås ingen som vet. Men det skadar inte att vara försiktig.

Mikhas sa...

Inget konstigt med att kapitalet tar till vapen, det är ju vapenindustrin och McDonaldiseringen av världen för att öppna upp nya marknader med tvång, som föder den.

Det mest intressanta är hur "bombhögern" inom "vänstern", som Andreas Malm, kräver att "någon gör någonting" så fort papegojmedia-konglomeraten drar ut med direkta citat från det amerikanska krigsministeriet och lägger grunden för ett nytt anfallskrig och att dessa trojanska dårhusliberaler, inte bara gladeligen accepterar utan dessutom runkar och ylar av välbehag, när den "modiga" aggressionspakten NATO drar in och mördar tusentals människor från 10,000 meters höjd och skapar nya flyktingströmmar som forsar in i €U.