onsdag, augusti 31, 2011

Pålsson lär knappast själv ta ett lärarjobb


Kompetenta lärare som tycker om sitt jobb är bättre än inkompetenta som vantrivs hävdar(29/8) Margareta Pålsson (M), riksdagsledamot från Åstorp och ordförande i riksdagens utbildningsutskott.

Det kan säkert förvåna en del anhängare av den gamla flumskolan att kompetens är bättre än inkompetens men forskningsläget lär vara otvetydigt, om man ska tro ordföranden i utbildningsutskottet.

Pålsson presenterade även de nya moderaternas nya skolpolitik. Den består av nya regler och lagar som ska ge oss en modern kunskapsskola. I den gamla flumskolan hände det att regler och lagar inte följdes men den nya skolan vore ju inte ny om det hände igen.

Avhopp från gymnasiet ska stoppas genom att de svaga redan från början ska beredas enklare alternativ i form av praktikplatser. Det är ambitiöst att sänka kraven; endast så kan Sverige förbli en ledande industrination.

Pålsson nämner i förbigående att lärarlönerna inte riktigt är som de ska. Det kan ligga något i det. På femtiotalet tjänade en gymnasielärare som en riksdagsman. Nuförtiden tjänar sophämtare mer.

Själv ser jag inget fel i det, men det är begripligt att det inte lockar till långa studier. Pålsson som själv är utbildad lågstadielärare tjänar minst 66 000 kronor i månaden i riksdagen så det är begripligt att hon aldrig har eller kommer att arbeta i skolan. Och inte är det den nya fina titeln, legitimerad lärare, som lär ändra på det.

Riksdagsledamot Pålsson lovar på fullt allvar att lyhört och ödmjukt följa förverkligandet av sin egen politik.

Eftersom varken ordförande i utbildningsutskottet eller utbildningsministern tidigare lyssnat det minsta på vad forskningen kommit fram till när de beslutar om skolan, föreslår jag att regeringen hittar på något sätt att lägga ner all svensk pedagogikforskning.

Regeringen har tidigare lagt ner Arbetslivsinstitutet och Djurskyddsmyndigheten, eftersom dessa bedrivit felaktig eller onödig forskning, så man vet ju hur man gör.

3 kommentarer:

Jan Wiklund sa...

Den enda flumskola jag känner till är den som utgår från att eleverna är kunder. Vilket har fått skolor att lägga upp sig på de mest utmanande vis, genom olika förmåner och löften om garanterade höga betyg.

Björn Nilsson sa...

Jag har inga protester mot det skrivna, undrar bara vad en "sopphämtare" gör? Det låter som ett enklare köks- eller restaurangjobb!

Det där med "sedernas förfall" på affischen stämmer väl rätt bra med hur en del företrädare för det NYA arbetarpartiet uppträder, förresten.

Pierre Gilly sa...

Jan: det är ju ett perfekt system där medellassens barn kan garanteras höga betyg.
Björn: jag var för generös med p:n. Fast om trenden fortsätter så kommer lärare tjäna som snabbmatspersonal i framtiden.