måndag, september 05, 2011

5 MB hårddisk 1956Aldrig tidigare hade en dator haft så mycket minne som RAMAC 305; den första kommersiella datorn som använde sig av en hårddisk. Vikten ska ha varit lite över ett ton.

6 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Försöker minnas tillbaka över fyrtio år. Var det inte så att fyrakilobits minnen i den första generationen datorstyrda (via hålremsor av papper!) telefonväxlar som LME levererade var ungefär av ett kaffepakets volym och vägde ett kilo ...? Minnet bestod av en oerhörd mängd små metallringar som var uppträdda på trådar och ingjutna i någon sorts svart gummi-massa. Det var annat än de små flugskitar till kisel som dök upp i början av sjuttiotalet!

Kerstin sa...

Jag arbetade på Svenska Liv, just när man lade om systemet till datorsystem. Då hade man en sal stor som en halv fotbollsplan med stora våmliga maskiner, datorer alltså, och en hel kader med stansoperatriser som stansade hålkort. Det var tider det :-).

Jan Wiklund sa...

Jag köpte min första dator 1980. Det var en australisk en som hette Microbee och som inte hade någon disk alls - man lagrade på bandkassetter.

Den hade jag tills den första Macen kom 1984. Den hade inte heller nån hårddisk utan den fick man köpa separat om man ville. En diskett för systemet och en att skriva på räckte annars på den tiden.

Pierre Gilly sa...

Jag fick en IBM 80 så sent som i slutet av nittiotalet... Den hade inte heller någon hårddisk och diskettstationen var som en jättelik brödrost. Tangentbordet var stabilt, i stål. Skrivaren stort som ett soffbord.

Anonym sa...

Jag var nöjd med min Facit skrivmaskin tills Vic:en kom på 80-talet. Önskar de hade börjat bygga burkar de också, Facit alltså...

Pierre Gilly sa...

Var det Facit som hade en ny revolutionerande fax på gång i samband med att eposten slog igenom? Eller var det något annat svenskt företag?