söndag, november 13, 2011

DN toppar med förfalskad bild

Idag toppade DN sin nätbilaga med ett stycke krigshets mot Iran som påminner om hur svenska tidningar tidigare hjälpte till med att framställa Irak som ett potentiellt hot mot Sverige. Då lät man barn ställa frågan om Irakiska missiler var ett hot mot Sverige, och nu har man hittat någon med en titel som är villig att bidra med hårresande spekulationer. Den som är intresserad av hur den moderna krigspropagandan fungerar - med Iran som exempel - kan läsa min bok, Bombdiplomati eller tidigare bloggposter.

Här nöjer jag mig med att notera att DN illustrerar sin genomfalska artikel med ett foto som är en erkänd förfalskning.Det mellersta fotot, som visar hur bilden manipulerats, kommer från The New York Times nätupplaga. Det understa fotot ska vara det ursprungliga, ickemanipulerade.

Var kommer då fotot ifrån? Förmodligen är det iranierna själva som manipulerat den. Varför vet ingen men det finns två teorier som inte utesluter varandra. Den Iranska nyhetsbyrån som publicerade bilden kan ha velat skapa en säljande bild. Men det är också möjligt att den iranska regimen legat bakom den i syfte att framställa landets försvar som kraftfullare än det är. Det paradoxala är att DN publicerar denna kända förfalskade bild av samma anledning. Att framställa Iran som ett hot både säljer och är politiskt korrekt.


Den ursprungliga bilden. Det sanna fotot är inte lika säljande.
DN Norran Aftonbladet Expressen DN2 Bohuslänningen Hälsingland Aftonbladet2 Sydsvenskan GP SvD DN3

11 kommentarer:

Svensson sa...

Det lustiga är ju 1) det är Iran som släppt bilden 2) originalbilden är ganska talande i sig, Iran har missiler (dock finns det inga bevis på kärnvapenkapabilitet).

Den där bilden var dock en känd photoshopper och att DN inte visste det får dem att framstå som slarviga. Dessutom var artikeln som du antyder ren propaganda så vad ska man säga, DN, DN gamle vän...!

Anonym sa...

Lustig artikel, vad skulle Iran vinna på att skicka missiler mot Sverige?

Finns ett gäng andra länder som är större "hot" mot Iran än Sverige.

Men klart man får en tankeställare om vårat försvar.

Anonym sa...

DN skrämmer med sin krigspropaganda, kan väl bara konstatera att DN inte är mer trovärdiga än aftonbladet eller expressen, ruggigt är dock att många håller dn för en seriös nyhetstidning. Vad ska man göra? Döda döda döda? Är det vad livet handlar om?

Anonym sa...

Bilden har DN tydligen köpt från AFP. Så det är gentemot dom som kritiken ska riktas.

Pierre Gilly sa...

Anonym 12:59
Nej, DN är ansvarig för vad DN publicerar. Det kunde vara en förmildrande omständighet men nu talar vi om en bild som (sedan flera år) är en välkänd förfalskning. Att man ändå publicerar den skvallrar något om hur nyhetsproduktionen på tidningen går till. Och inte lär de tala om för sina läsare att de publicerat en falsk bild.

Pierre Gilly sa...

AFP informerade dessutom sina kunder om att bilden var manipulerad 2008.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Sanity sa...

Har har ni mer propaganda - Fast denna gång är det en doku-film om kärnvapenpropaganda. Ingår i utbildningen inför "läran om krigshets".
http://www.youtube.com/watch?v=NOUtZOqgSG8

Kerstin sa...

Bilden var borttagen och utbytt redan igår.

Pierre Gilly sa...

Kerstin. Ja, och utan kommentar. Förmodligen borde de ha skrivit om den nya missilbilden att den inget har med den teoretiska missilen i texten att göra.