onsdag, december 21, 2011

Ett svenskt fiasko


De svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson har fällts för illegal inresa i Etiopien och terrorbrott. Åklagaren yrkar på femton till arton års fängelse. Det möjligt att de trots allt kommer att släppas då det inte vore rationell av Etiopien att stöta sig med en stor biståndsgivare som Sverige. Sverige har ju också som medlem i EU stora möjligheter att utöva påtryckningar. Å andra sidan ser de kanske en chans att skrämma fler västerländska journalister från att arbeta i landet. Utrikesminister Carl Bildt har ju tydligt signalerat att han inte bryr sig om vad som händer med svenskarna. Bildt har till och med "direkt motsatt sig att försöka få EU att uttala sig till förmån för de bägge svenskarna" skriver Jonas Sjöstedt.

Att Martin Schibbye och Johan Persson ens utsatts för denna fars till rättegång är ett resultat av den svenska regeringens passivitet. Det finns, vad jag vet, inga europeiska eller amerikanska journalister i afrikanska fängelser. Västerländska journalister som grips släpps i regel ganska fort. Så även om Shibbye och Persson ändå släpps - vilket är högst osäkert - så är frågan varför de varit fängslade så länge. Det hela är knappast en seger för Carl Bildts diplomati.

Bilden ovan via Skvitts

DN SvD DN2 DN3 SvD2 SvD3 SvD4 GP SvD4 SvD5 SvD6 DN

6 kommentarer:

Anonym sa...

Domen innebär att journalister lär sig att respektera de lagar som finns i ett land. Hur skulle det sett ut om det hade kommit en journalist från Sovietunionen och överträtt de tillträdesförbud Sverige hade på t.ex. Muskö, och sen hävdat att det var hans journalistiska rättighet?

Jan Wiklund sa...

Å andra sidan är deet journalisters förbannade skyldighet att överträda staters hemlighetsmakerier.

Etiopien är en diktatur där ingenting får sägas. Men inte bara i dikaturer försöker stater hemlighålla allt som kan vara känsligt. I England är alla statliga beslutsunderlag per definition hemliga, till exempel. Ju mer sådant offentliggörs desto bättre.

Anonym sa...

Jag ska ringa mamma & pappa efter att ha läst detta, såhär får det verkligen inte gå till i ett demokratiskt och ärligt land som sverige! Jag blir CHOCKAD, verkligen, att man göra såhär mot oskyldiga journalister går bortom mitt förstånd!

Så kan man tycka, men i ärlighetens namn har jag väldigt svårt att tro majoriteten svenska bryr sig ett skit om dessa "frilansande journalister" För en journalist är numera inget yrke, det är bara ett stort påhitt och dessutom är det väldigt få människor idag som tycker om journalister/pressen och dess propagandamaskineri, få är så oärliga som just dessa. Så för mig får dom gärna plocka hela journalistkåren tillhörande aftonbladet, expressen, och många fler och garanterat skulle jag fortfarande inte fälla en endaste tår.

Kerstin sa...

Tror inte att Bildt anser att han misslyckats, snarare ser han det nog som en personlig seger om de blir kvar i fängelse i Etiopien bra många år framöver. För tänk vad de kanske kunde ha rapporterat om Lundin Oil.

Skvitt sa...

God jul och gott nytt år!
/Skvitt

Pierre Gilly sa...

Tack det samma!