onsdag, december 07, 2011

Ledarskribent med kärnvapennoja


”Iran håller på att skaffa sig kärnvapen” hävdar David Nyström i en ledare på Gävle Dagblad. Så säger i princip alla opinionsbildare och politiker. Men hur kan de vara så säkra? Varken IAEA eller den amerikanska säkerhetstjänsten hävdar att Iran har ett kärnvapenprogram. IAEA är oroade över att Iran kan ha studerat hur man bygger kärnvapen men misstänker inte att man gör så idag på ett systematiskt vis. CIA menar att Iran avbröt sitt kärnvapenprogram 2003.

Nyström har helt rätt i att Israel hävdar att Iran snart kommer att ha kärnvapen. Det har man larmat om i över tjugo år nu. Den pensionerade israeliska brigadgeneralen Uzi Eilam förklarar det med att ”försvarsetablissemanget sänder ut falska larm för att sno åt sig en större budget”.

Det är inte orimligt att tänka sig att det kan ligga i Irans intresse att omvärlden tror att de skulle kunna skruva ihop en bomb vid behov. Det finns dock inte några internationella regler eller avtal som förhindrar ett land från att skaffa kunskap om kärnvapen.

Nyström hävdar på fullt allvar att Iran saknar yttre hotbilder ”som motiverar kärnvapen”. Verkligen? USA har invaderat två av Irans grannländer – Irak och Afghanistan – och har trupper i flera Gulfstater, en flotta i persiska viken, och även trupper i Centralasien. Iran är militärt omringat av världens enda supermakt. Det är för övrigt samma supermakt som finansierade och beväpnade Saddams Husseins Irak under dennes åtta års krig mot Iran.Är det någon som tror att Irak eller Afghanistan hade blivit invaderade av USA om de hade haft kärnvapen?

Nyström har också missat att Israeliska och västerländska politiker i åratal öppet talat om möjligheten att militärt angripa Iran. Inte minst nu under det amerikanska presidentvalet tävlar kandidaterna om vem som är tuffast mot Iran. Den nu ledande amerikanska presidentkandidaten, Newt Gingrich, förespråkade redan 2006 att USA skulle invadera Iran.

Nyström hävdar vidare att Iran inte vill skaffa kärnvapen för att skydda sig, utan för att starta krig. Iran strävar öppet efter att ”utplåna den judiska staten Israel och dess befolkning”.

Bakgrunden till denna dramatiska föreställning är en felöversatt men ofta citerad mening från ett tal där Iran president sägs vilja ”utlåna Israel från kartan” (eller liknande). Trots att mängder av persisktalande akademiker - många regimkritiska, verksamma i USA - försäkrat att Ahmadinejad aldrig sagt något sådant har det här blivit en populär skröna bland opinionsbildare och politiker i väst.

Det finns en avgrundsdjup skillnad mellan hur Iran framställs av politiker och opinionsbildare, och av oberoende forskare. Robert Jervis, som är professor på Columbiauniversitetet i New York, uppskattar att upp till tre fjärdedelar av alla säkerhetspolitiska experter på amerikanska universitet inte tror att Iranska kärnvapen vore ett hot mot världen. Det är för övrigt en åsikt som delas av den förre chefen för Mossad, Ephraim Halevi. Men hur ofta hör man något sådant i media?

SR DN SvD

2 kommentarer:

Anonym sa...

Iran får inte ha kärnvapen för att den kan tänka sig användas för att angripa andra länder. Detta är ett skämt. Ett stort och viktigt land som Iran hotas dag och natt av västvärlden och Israel som har kärnvapen, då är det naturligt att Iran försöker skaffa sig det vapnet för att kunna försvara sig.
Men varför ingen pratar om Israels kärnvapen? Israel är det enda landet i områden (exkl Pakistan) som utan samtycke från omvärlden skaffat sig så mycket kärnvapen att den inofficellt rankas som värdens fjärde kärnvapensupermakt. Flera högsatta Israeliska ledare har i inofficiella uttalanden hotat arabvärlden och Iran att använda kärnvapen. Till och med i senaste tiden var det snack om att utveckla en variant av kärnvapen som har mindre effekt som kan vara anpassat till att bomba iranska underjordiska reaktorer.
Alltså vi har 2 länder i området i fråga; den ena har kärnvapen och hotar att använda det och den andra har inga kärnvapen och hotas ständigt att bli bombade. Västvärlden stödjer Israel oavbrutet och attackerar Iran politisk ekonomisk och med all medel.
Detta kallas "dubbelmoral"

Anonym sa...

Iran kanske inte kna plocka isär den där flygande 'predatorn' men kanske Kina har andra möjligheter ...