söndag, januari 08, 2012

Påven välsignar slavhandeln


Den åttonde januari 1454 gav påven Nicolas V den Portugals kung tillstånd att förslava svarta och hedningar i Afrika. Det var i och för sig inte första eller sista gången en ofelbare Påve välsignade slavhandel. Men kanske ändå värt att uppmärksammas.

3 kommentarer:

Jon Brunberg sa...

Tack för länken!

Pierre Gilly sa...

VSG

Björn Nilsson sa...

Ibland hänger makt, stora tillgångar och religion ihop på ett mindre lämpligt sätt. Läste en bok om Florens/Firenze under dess gyllene epok i mitten av 1400-talet, och även där hade man slavar - hundra år efter träldomens upphävande i Sverige.

För att skydda Amerikas urinnevånare från utrotning i conquistadorernas jakt på rikedomar på plantager och i gruvor så rekommenderades import av härdigare afrikaner i stället. Var det ett humant ställningstagande?

Det är som vanligt, mycket olika tendenser löper parallellt inom religionens tankevärld. Medan den rika officiella kyrkan samarbetade med denna världens härskare finns de mindre fattigare grupperna, som kväkarna, som hittade andra budskap att ta till sig. Och så började man agitera mot slaveri och ansågs som skvatt galna.