fredag, januari 06, 2012

Sidenvägen
Sidenvägen som utkom 1977 är en reseskildring från Sinkiang, och Kansu från höga Pamir till Ili Kejsarvägen ner till Lanchow. Idel trakter av västra Kina som få svenskar hört talas om. Men på vanligt Myrdalvis är det lika mycket en resa i bokhyllan. Myrdal reser med fotografen Gun Kessle men också i sällskap av Sven Hedin, August Strindberg och Marco Polo. Och var de än stannar stöter de också på ordförande Maos ande. "Under ledning av ordförande Mao förmår vi göra det vi vill göra" förklarar varenda människa de möter.


Som vanligt när det gäller Myrdal har jag svårt att bestämma mig för om det är genialt eller gräsligt. Det gäller såväl stil, komposition som resonemang. Men det går nog i alla fall inte att hitta någon som skrivit så väl om Josef Stalin på svenska som Myrdal gjort.

Här är i alla fall ett stycke jag fastnade för, även om det inte är helt representativt:

”Dessa gryningar när man bryter upp. Denna goda känsla av utmattning när man kommit över bergen. Smaken av hav i munnen långt innan det finns hav att se; doften av odling och vatten när man ännu är öknen; att komma till en främmande stad mitt i natten och stå helt stilla i mörkret och lyssna till de annorlunda ljuden."

Inga kommentarer: